Provincie Groningen

Startsein voor toeristisch netwerk rond Blauwestad 8 mei 2008

Op vrijdag 9 mei aanstaande geven wethouder Be Zwiers van de gemeente Scheemda en gedeputeerden Henk Bleker en Hans Gerritsen van de provincie Groningen het startsein voor de aanleg van een compleet toeristisch netwerk rond Blauwestad! Samen met inwoners van het gebied wordt de start van 10.00 tot 11.30 gevierd op het strand bij de jachthaven Midwolda - Oostwold.
Ook u bent hierbij van harte welkom!
En... De geruchten gaan dat Koning Occis zelf alvast op de fiets is gesprongen om de wethouder en de gedeputeerden bij te staan!

Het netwerk
Het toeristisch netwerk zal ondermeer bestaan uit een fietspad op de dijk van het Oldambtmeer aan de westzijde van het Oldambtmeer en in het gebied Meerland. Ook in het (natuur)gebied tussen Beerta, Finsterwolde en Oostwold worden wandel- en fietspaden verbonden of nieuw aangelegd én komt er een fietsveerpontje bij Reiderwolde. Om het geheel compleet te maken komen er verspreid door het gehele gebied picknicktafels, bankjes, prullenbakken, speeltoestellen, uitkijkmogelijkheden, parkeervoorzieningen. Alle fiets- en wandelpaden en de voorzieningen zullen eind 2009 gebruiksklaar zijn.

Het recreatieve netwerk over land wordt nauw verweven met de recreatieve mogelijkheden aan de oevers of op het Oldambtmeer. Binnenkort sluit het Oldambt bovendien aan op bijvoorbeeld Westerwolde door een fietsverbinding via Winschoten. Daarmee is er zelfs een verbinding met het Duitse Hv*mling-gebied, waar veel fietsroutes liggen. Het Oldambt maakt dan deel uit van een compleet recreatief netwerk!

Economisch effect
Het Oldambt biedt een prachtig afwisselend landschap en verschillende recreatieve voorzieningen. Om daarvan volop te kunnen genieten kunnen toeristen en inwoners van het gebied straks gebruik maken van fiets- en wandelpaden. Die lopen natuurlijk niet alleen langs de dorpen, maar ook naar de dorpen toe en naar andere recreatieve (slechtweer) voorzieningen. Even van de fiets afstappen voor een versnapering of een andere bezigheid, is daarmee niet alleen goed tegen spierpijn, maar ook goed voor het woon- en leefklimaat de economie van het gebied!

Ring Blauwestad
De komst van de Blauwestad heeft een geweldige impact op het Oldambt. Om het positieve effect ervan volop te benutten, is de Ring Blauwestad opgericht. Dit is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Reiderland, Scheemda, Winschoten en de provincie Groningen. Het programma van de Ring richt zich op vier thema's: verbindingen, ruimtelijke kwaliteit, voorzieningen en ontwikkelingsmogelijkheden. Aan de orde komen bijvoorbeeld de ontwikkeling van vaarverbindingen binnen het gebied en naar andere delen van de provincie, het versterken van de centrumfunctie van Winschoten, herstructurering van de bestaande kernen en de ontwikkeling van (cultuur) toerisme. Een belangrijk aandachtspunt is dus ook het creëren en versterken van de toeristisch-recreatieve infrastructuur in het gebied rond de Blauwestad.

Kosten
De kosten voor het project bedragen ongeveer EUR 2.1 miljoen (excl. BTW). Partijen die dit voor hun rekening nemen zijn het ondermeer het SNN, de provincie Groningen, de gemeente Scheemda, de Ring Blauwestad, de Vennootschap Onder Firma Reiderwolde.
Uitvoering van het plan gebeurt onder provinciale regie en in overleg met de gemeenten Reiderland, Winschoten en Scheemda, de projectorganisatie Blauwestad, Staatsbosbeheer, Agrarisch Natuurbeheer Oost-Groningen en Waterschap Hunze en Aa's. Als de projecten klaar zijn (uiterlijk eind 2009), komen zij in beheer en onderhoud van de gemeente(n!).

8 mei 2008