Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 8 mei 2008

Universiteit van Tilburg richt centrum voor Creative Computing op

Twee nieuwe hoogleraren versterken uniek onderzoeksinstituut

Een inspirerend, toonaangevend wetenschappelijk centrum waarin onderzoek wordt gedaan naar kunstmatige intelligentie, de interactie tussen mens en computer, kennisontsluiting en games. Dat is wat de oprichters van TiCC (Tilburg centre for Creative Computing) voor ogen staat. Het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg heeft besloten tot de oprichting van het centrum, dat geleid gaat worden door hoogleraar Informatica Jaap van den Herik.

Het centrum, dat van start gaat op 1 september 2008, concentreert het onderzoek rond de thema's Beeld en Taal. De onderzoekslijnen zullen worden aangestuurd door de hoogleraren Eric Postma en Antal van den Bosch. Postma, hoogleraar Kunstmatige intelligentie, en Van den Herik zijn afkomstig van de Universiteit Maastricht en aangetrokken om het centrum met de Tilburgse hoogleraar Van den Bosch uit te bouwen tot een internationaal vooraanstaand onderzoeksinstituut. Van den Herik, Postma en Van den Bosch hebben eerder samengewerkt in meerdere projecten.

Het centrum wordt gepositioneerd in de Faculteit Geesteswetenschappen, waarvoor communicatie en cultuur belangrijke speerpunten zijn. Binnen dat kader hebben de initiatiefnemers al diverse projecten lopen in de NWO-programma's ToKeN (Toegankelijkheid en Kennisontsluiting in Nederland) en CATCH (Continuous Access to Cultural Heritage).

Het onderzoek van het TiCC zal zich richten op kunstmatige intelligentie, cognitieve modellen (perceptie en taalverwerking), mens-computer interactie, games en serious gaming. Met de komst van TiCC vestigen zich een aantal in het oog lopende onderzoeksprojecten in Tilburg: de ontwikkeling van sterke computerspelers in traditionele bordspelen (schaken, go) en in moderne computer games, en de ontwikkeling van systemen voor de digitale analyse van schilderijen van onder meer Vincent van Gogh.

Gecombineerd met het al bestaande Tilburgse onderzoek naar automatische oplossingen voor taalverwerking (vertalen, dialogen voeren) beoogt het centrum een nationaal en internationaal unieke combinatie van expertise. De drie hoogleraren gaan samen verder werken aan de ontginning van kennis en informatie uit visueel en geschreven cultureel erfgoed, de verbetering van de interactie tussen mensen en computers, en het nieuwe domein serious gaming. Bij serious gaming worden mensen door interactie met kunstmatig intelligente systemen in uitdagende en stimulerende spelsituaties gebracht, zodat leren of gedragsverandering spelenderwijs plaats vindt.

Het centrum zal daarnaast evenementen organiseren waarin het grote publiek kennis kan maken met in het centrum ontwikkelde technologieën, zoals de internationale computerolympiade, waarin computers het tegen elkaar opnemen in een reeks van spelen. Ook binnen de aandachtsgebieden Beeld en Taal zal het open competitie-element terug te vinden zijn: het centrum gaat zich actief mengen in internationale competities. Welk systeem herkent de meeste objecten? Welk systeem vertaalt het beste? Het centrum zal dan ook minstens zoveel softwaresystemen als proefschriften op gaan leveren.

Prof. dr. Jaap van den Herik (1947) studeerde wiskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde aan de Technische Universiteit Delft op het proefschrift Computerschaak, schaakwereld en kunstmatige intelligentie. Zijn wetenschappelijke loopbaan begon aan de VU in Amsterdam, daarna volgde de Faculteit Wiskunde en informatica van de TU Delft en de School of Computer Science van McGill University (Montreal, Canada). Sinds 1987 was hij hoogleraar Informatica aan de Universiteit Maastricht en sinds 1988 ook bijzonder hoogleraar Recht en informatica aan de Universiteit Leiden. Hij treedt op 1 september 2008 fulltime in dienst van de UvT.

Prof. dr. Eric Postma (1961) studeerde cognitiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (toen Katholieke Universiteit Nijmegen) en promoveerde in 1994 aan de Universiteit Maastricht op het gebied van de computerwetenschappen. Zijn interesse gaat uit naar kunstmatige intelligentie en het modelleren van menselijke perceptie (waaronder visuele perceptie) en cognitie. Vanaf 1993 werkte hij aan de Universiteit Maastricht, achtereenvolgens als universitair docent, universitair hoofddocent en hoogleraar kunstmatige intelligentie. Hij komt met ingang van 1 september naar de Universiteit van Tilburg.