Ingezonden persbericht


RABOBANK: HUIZENPRIJS STIJGT MET 3% IN 2008 EN 2009

De prijzen van Nederlandse koopwoningen ontwikkelen zich gematigd positief. Rabobank verwacht ook voor 2008 en 2009 een prijsstijging van circa 3% per jaar. Wel signaleert de bank een afname van het aantal verkooptransacties. Dat staat in het vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

Figuur 1: Prijsontwikkeling Nederlandse woningen

De mediane huizenprijs bedraagt nu ¤ 244.000. Dat is een stijging van ¤ 6.000 ten opzichtte van vorig jaar. De gematigde stijging van de afgelopen jaren zal zich naar verwachting in 2008 en 2009 voortzetten. Wel merkt de Rabobank op dat achter deze gemiddelde cijfers regionaal uiteenlopende ontwikkelingen plaatsvinden.

De Rabo-economen signaleren verder enkele minder gunstige ontwikkelingen. Zo neemt het aantal transacties op de markt voor koopwoningen sinds de historische piek in 2006 nu al bijna twee jaar af. Bovendien staan woningen momenteel weer wat langer te koop en dat is niet gunstig voor de doorstroming en dynamiek op de huizenmarkt. Bij een hoger transactieaantal is het makkelijker een passende woning te vinden, aldus de Rabobank.

Nieuwbouwproductie gehaald

De Nederlandse markt voor koopwoningen is een schaarstemarkt, mede om dat het aanbod van nieuwe woningen al zo'n tien jaar is achtergebleven bij de regeringsdoelstelling. Daarom is de Rabobank positief over de duidelijk toegenomen nieuwbouwproductie. Voor het eerst in tien jaar bleek in 2007 de overheidsdoelstelling van tenminste 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar weer gerealiseerd. Vooral in gebieden met relatief hoge huizenprijzen zijn veel nieuwe woningen nodig. Dit geldt vooral voor de regio's Amsterdam en Utrecht.

Lastige markt voor starters

De beperkte betaalbaarheid van koopwoningen blijft met name voor starters een knelpunt. Weliswaar verbetert de betaalbaarheid van een nieuwe woning voor hen dit jaar enigszins, maar deze ontwikkeling wordt volgend jaar weer goeddeels teniet gedaan. De financieringslasten zullen de komende tijd toenemen, maar volgens de Rabo-economen kan de gemiddelde inkomenstoename bij Nederlandse huishoudens dit effect in 2008 nog compenseren. Op termijn kan het toenemende aanbod ook hier de spanning wat wegnemen.

Mensen die reeds een koopwoning bezitten worden overigens niet of nauwelijks geraakt door veranderingen in de betaalbaarheid. Door de hogere huizenprijzen neemt hun overwaarde toe. Bovendien hebben veel Nederlandse woningeigenaren voor een hypotheek met een lange rentevaste periode gekozen. Zij profiteren daardoor van lage rentetarieven uit het verleden en blijven dat ook de komende jaren nog doen.

Minder risicovolle hypotheken

Door de kredietcrisis hebben verschillende hypotheekaanbieders moeite geld aan te trekken en daarmee hypotheken te verstrekken. Dit geldt vooral voor partijen die hypotheken met een verhoogd risico verstrekken; de zogenaamde BKR-hypotheken. Als gevolg hiervan scherpen de meeste van deze hypotheekverstrekkers hun productvoorwaarden aan en stoppen zij met bepaalde hypotheekvormen. Ook in het buitenland doen deze ontwikkelingen zich voor.

Rabobank ziet dit als een zeer positieve verandering. Dit type hypotheken heeft in de VS de huizenprijzen immers flink opgedreven en vervolgens grote financiële problemen veroorzaakt. In ons land is het gedrag van de hypotheekverstrekkers van oudsher meer verantwoord. De Nederlandse huizenprijzen zijn daardoor dit decennium veel beperkter gestegen.

Rabobank voorziet al met al dat de gematigd positieve prijsontwikkeling op de Nederlandse markt voor koopwoningen zich dit en volgend jaar zal voortzetten.

Het volledige Kwartaalbericht Woningmarkt kunt u downloaden op: http://www.rabobankgroep.nl/kennisbank

Noot voor de redactie;

Ingezonden persbericht