PvdA Europees parlement


Regels voor lobbyisten in Brussel

8 mei 2008

Ieke van den Burg Lobbyisten in het Europese Parlement moeten zich voortaan verplicht registreren. Bovendien moeten ze totale openheid geven over hun financiële ondersteuning. Dat is vandaag besloten in het Europees Parlement. De PvdA-delegatie is tevreden over deze nieuwe regelgeving.

"Dit is een zeer belangrijke stap vooruit om het Europese beleid transparant te maken. Nu moeten we natuurlijk ook de andere Europese instellingen zo ver krijgen dat ook zij diezelfde regels toepassen", zegt Ieke van den Burg, PvdA-delegatieleider.

Naar schatting zijn er ongeveer 15.000 lobbyisten dagelijks aan het werk in Brussel, bij ongeveer 2.500 verschillende lobby-organisaties. Op basis van pasjes die werden uitgereikt telt men dat er 5.000 lobbyisten in het Europees Parlement actief zijn. Maar registratie was tot nu toe niet verplicht.

Lobbyisten verstrekken informatie aan parlementsleden op één specifiek gebied, maar die is gekleurd. "Informatie is nuttig, als de belangen maar wel altijd duidelijk zijn. Lobbyisten hebben wel vaak een grote invloed op de Europese wetgeving", zegt Dorette Corbey, PvdA-europarlementariër en bezig met o.a. nieuwe Europese milieuwetgeving, "Het gaat soms over veel details en heel technische kwesties, waar alleen specialisten alles over weten. Het is de taak van de parlementariër om ook op zoek te gaan naar de tegenargumenten en dan een afweging te maken."

Volgens de nieuwe afspraken moeten de lobbyisten zich nu wel houden aan een gedragscode en bij wangedrag wordt een sanctie opgelegd. Bovendien moeten ze inzicht geven in hun financiën. De Europarlementariërs zelf moeten voortaan bij het indienen van een voorstel of opinie aangeven wie ze geraadpleegd hebben.

"De burgers hebben het recht te weten welke verbanden er bestaan tussen politici en belangengroepen", vindt Ieke van den Burg.

Vorige week heeft een groep europarlementariërs de banden verbroken met " Europadonna", een groep vrouwen uit meerdere lidstaten die opkomt voor borstkankerpatiënten. Uit de gegevens die de groep nu heeft verstrekt, blijkt dat ze grotendeels wordt betaald door de farmaceutische industrie en niet door onafhankelijke fondsen zoals eerder was gemeld.