RET

AED-apparatuur op 17 metrostations

Donderdag 08 mei
Het kan zomaar gebeuren: een reiziger krijgt een hartstilstand op een metrostation. De eerste zes minuten zijn dan cruciaal. Snelle en doeltreffende hulp van omstanders is dan van levensbelang. De volgende stappen moeten worden genomen op een metrostation waar AED-apparatuur (Automatische Externe Defibrillator) hangt: 1. gebruik de SOS-zuil, 2. bel 112, 3. reanimeer en 4. wacht op het metro- of ambulancepersoneel.

Vanaf 7 mei 2008 hangt op de volgende metrostations AED-apparatuur:

Calandlijn

Nesselande - Binnenhof - Alexander - De Terp - Capelsebrug - Kralingse Zoom - Blaak - Beurs (Zuid) - Dijkzigt - Marconiplein - Schiedam Centrum

Erasmuslijn

Centraal Station - Stadhuis - Beurs (Noord) - Wilhelminaplein - Zuidplein - De Akkers

Voor deze stations is gekozen, omdat hier RET-personeel aanwezig is die toegang heeft tot de kastjes waarin de apparatuur hangt. De AED-apparatuur vergroot de kans op een geslaagde reanimatie en kan ook door niet-medici worden gebruikt. Bij voorkeur door opgeleid personeel, maar onopgeleid personeel kan de AED gebruiken mits de aanwijzingen op het apparaat worden opgevolgd.

De AED-apparatuur is in een metrostation te vinden bij een van de SOS-zuilen en in een afgesloten roestvrijstalen kast. Deze kasten zijn voorzien van een sticker met het bekende groene AED-pictogram.
---