Politie Midden- en West Brabant

Verrassend groot draagvlak voor verkeerscontroles

TILBURG, 8 mei 2008

Hoewel sommige verjaardagsfeestjes anders doen vermoeden, blijft het draagvlak voor verkeerscontroles groeien. Dat blijkt uit recent onderzoek. De automobilisten in de regio Midden en West Brabant houden zich ook steeds beter aan de regels. De steun voor controles door de politie is verrassend hoog, zeker als het gaat om alcoholgebruik en rijden door rood licht. Maar ook voor snelheidscontroles heeft ruim 87 procent van de burgers begrip.

Elk jaar onderzoekt het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) de mening van automobilisten over de handhaving van de verkeersregels. Het laatste onderzoek spitste zich toe op de speerpunten alcohol, snelheid, rood licht en gordel. Hieronder leest u de uitkomsten voor de regio Midden en West Brabant.

Van de automobilisten vindt ruim 87 procent snelheidscontroles zinvol of heel zinvol. De laatste jaren steeg dat percentage al van 77,6 procent (2005) naar 83,3 procent (2006). Nu is het draagvlak dus opnieuw toegenomen. Het draagvlak verschilt wel per wegtype: hoe lager de maximum snelheid, hoe groter het draagvlak. Dat zijn ook de wegen waar de meeste ongelukken gebeuren: binnen de bebouwde kom en op de provinciale wegen. Voor snelheidscontroles op de snelweg, hebben zeven van de tien bestuurders begrip. Daarbij moet worden aangetekend dat de politie op snelwegen niet alleen controleert omwille van de verkeersveiligheid, maar ook om redenen van geluidsoverlast en uitstoot van fijnstof.

Alcohol: strengere norm
Bijna alle automobilisten (ruim 99 procent) vinden controles op alcoholgebruik in het verkeer zinvol of heel zinvol. Het onderzoek geeft echter stof tot nadenken: één op de vijf automobilisten zegt zelf wel eens met alcohol achter het stuur te gaan zitten. Bovendien is het aantal automobilisten dat zelf aangeeft nooit met drank achter het stuur te zitten afgenomen met zon zeven procent. Toch vindt meer dan de helft de norm voor alcoholgebruik niet streng genoeg. En 55 procent ziet het liefst dat de politie (veel) meer op alcohol gaat controleren.

Gordel vanzelfsprekend
Het naleven van de gordelplicht vinden steeds meer automobilisten vanzelfsprekend. Sinds 1999 neemt het gordelgebruik op zowel korte als lange ritten toe. Tijdens lange ritten draagt 98 procent de gordel; tijdens korte ritten daalt dat tot 90 procent. Negen op de tien ondervraagden is van mening dat het gebruik van de gordel de kans op letsel bij een ongeluk verkleint en een op de drie automobilisten vindt dat er wel vaker gecontroleerd mag worden.

Stoppen voor rood vanzelfsprekend
Dat door rood licht rijden gevaarlijk is hoeft voor automobilisten geen betoog. Liefst honderd procent van de automobilisten onderschrijft de regel dat je moet stoppen voor rood licht. Net als een jaar eerder vindt vrijwel iedereen de controles op stoppen voor rood licht zinvol.

Auteur: Unit Communicatie