Time : 13:56:05
Date : 08 May 2008
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

UEFA EURO 2008 Zwitserland en Oostenrijk: vergeet je vaccinatie tegen mazelen niet!

In juni start de UEFA EURO 2008. Bij dergelijke evenementen waar massa's mensen samenkomen bestaat er een verhoogd risico op verspreiding van infectieziekten. Voor de EURO 2008 in Oostenrijk en Zwitserland is er vooral een risico voor verspreiding van mazelen. Sinds november 2006 is er een epidemie van mazelen in Zwitserland met in totaal reeds meer dan 2500 gevallen. Alleen dit jaar werden er al 1300 gevallen genoteerd. Ook in Oostenrijk is er momenteel een epidemie van mazelen aan de gang, met meer dan 200 gevallen sinds maart 2008. De meeste gevallen werden gemeld in Salzburg. Om het risico op verspreiding van mazelen in beide landen en naar andere landen te beperken, bevelen de gezondheidsautoriteiten van Zwitserland en Oostenrijk alle deelnemers, bezoekers en supporters aan om hun vaccinatiestatus voor mazelen na te kijken en zich eventueel te laten vaccineren.
In lijn met deze aanbeveling wil het Comité voor de Eliminatie van Mazelen en Rubella in België de volgende boodschap verspreiden: Alle personen, kinderen en volwassenen, die een reis naar Zwitserland of Oostenrijk plannen, worden uitgenodigd om hun vaccinatiestatus voor mazelen na te kijken. Voor niet gevaccineerde personen en personen die vroeger geen mazelen gehad hebben, wordt aangeraden zich te laten vaccineren met minstens één dosis van het gecombineerde vaccin tegen mazelen, bof en rubella, liefst minstens 2 weken voor hun vertrek naar deze landen.
Uit een recente studie naar de bescherming tegen mazelen in de Belgische bevolking, uitgevoerd door het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (UAntwerpen) en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, blijkt dat, zoals in buurlanden, vooral kinderen en jonge volwassenen van 5 tot 30 jaar onvoldoende beschermd zijn. Ze kunnen na een reis in Zwitserland of Oostenrijk mazelen in België importeren en eventueel aan de basis liggen van een mazelen-epidemie in België.

Dit bericht kan ook gevonden worden op de websites van de verschillende autoriteiten in België.

Voor meer informatie over mazelen, de eliminatiedoelstelling van mazelen en de aanbevelingen in Zwitserland en Oostenrijk zie op de volgende websites:
http://www.iph.fgov.be/epidemio/epinl/plabnl/faq_mazelen_nl.pdf http://ecdc.europa.eu/Health_topics/Measles/080423_travel_advice.hmtl Contactpersonen:
Prof. Dr. Patrick Goubau
Voorzitter Comité voor de Eliminatie van Mazelen en Rubella 02/764 54 92
patrick.goubau@uclouvain.be

Dr. Tinne Lernout
Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid
02/642 57 47
tinne.lernout@iph.fgov.be

http://www.iph.fgov.be/epidemio/epinl/plabnl/faq_m

http://ecdc.europa.eu/News/2008_04_10.html