Gemeente Lopik

Nieuws

Vervoer voor inwoners die beperkt zijn in hun mobiliteit

Inwoners van de gemeente Lopik die beperkt zijn in hun mobiliteit konden de afgelopen 20 jaar tegen betaling gebruik maken van het busje van de SSL. Tijdens de laatste APK-keuring bleek dat het busje na jarenlang gebruik op is. Aangezien de SSL deze voorziening niet langer tot haar kerntaken rekent, heeft de SSL besloten geen nieuwe bus aan te schaffen. Daarom stopt de SSL per 1 juni 2008 met het vervoer van inwoners die minder mobiel zijn. Voor deze inwoners zijn goede alternatieven beschikbaar, te weten de buurtbus en de regiotaxi.

Buurtbus WIJ505

Buurtbus lijn WIJ 505 (W van Woerden en de IJ van IJsselstein met 505 als lijn-nummer),verzorgt dagelijks ieder uur een verbinding tussen Woerden en IJssel-stein. Op het traject tussen Oudewater en Woerden wordt ongeveer 60% van de passagiers vervoerd. De andere 40% wordt tussen Cabauw en IJsselstein vervoerd. De achtpersoonsbusjes worden bestuurd door vrijwillige chauffeurs.

Regiotaxi

Alle inwoners die beperkt zijn in hun mobiliteit kunnen gebruik maken van de regiotaxi op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wmo-cliënten kunnen een pasje aanvragen, waarmee tegen de kosten van openbaar vervoer gebruik kan worden gemaakt van de regiotaxi. De maximale afstand is vijf zones. Is de reisafstand groter dan vijf zones, dan betaalt de gebruiker voor de extra zones het normale tarief van de regiotaxi. Dit wordt contant afgerekend bij de chauffeur.

Indien de medische beperkingen te groot zijn om gebruik te maken van de regiotaxi, kunnen Wmo-cliënten een individuele vervoersvoorziening aanvragen. De Wmo-cliënt ontvangt dan een financiële tegemoetkoming. De medische situatie bepaalt of men hiervoor in aanmerking komt. Indien nodig wordt medisch advies ingewonnen bij een onafhankelijk arts.

Voor vragen over de regiotaxi is contact mogelijk met Bureau Wmo in Nieuwegein. Bureau Wmo is bereikbaar via telefoonnummer 030-607 14 79 van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur. Ook is contact mogelijk met het Wmo-loket in Lopik via telefoonnummer 0348-559 955. Dit loket is geopend op maandag-ochtend en donderdagochtend van 09.00 uur tot 12.00 uur.