Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Elektronische ontsluiting kwalificaties mbo
koppeling XML ontwikkeld door Colo

De landelijke kwalificatiegegevens van mbo-beroepen zijn vanaf 6 mei 2008 te gebruiken voor eigen doeleinden. Colo ontwikkelde een koppeling XML die ervoor zorgt dat digitale overname van gegevens voortaan heel gemakkelijk gaat.

Op Kwalificatiesmbo.nl staan alle kwalificaties beschreven. In een kwalificatie staat wat iemand met het behaalde diploma kan als hij er voor het eerst mee aan het werk gaat. In de kwalificatie staat welke werkzaamheden iemand doet, welke competenties hij daarvoor beheerst en welk gedrag hij daarbij laat zien. Er zijn meer dan 600 MBO-beroepen. Sommige beroepen hebben veel met elkaar gemeen. Kwalificaties voor die beroepen zijn gebundeld in één kwalificatiedossier.De koppeling XML kan voor uitgeverijen, Electronische Leer Omgevingen (ELOs) en diverse onderwijsinstellingen interessant zijn: Specifieke informatie over een beroepstak zijn nu digitaal ontsloten en direct in te lezen in een eigen systeem. Zo gebruikt, bijvoorbeeld, ROC Eindhoven deze informatie voor hun leerlingvolgsysteem. Via een competentiematrix wordt de individuele studieloopbaan per student inzichtelijk gemaakt.

De bij Colo aangesloten kenniscentra vormen de schakels tussen het onderwijs en het georganiseerde bedrijfsleven. De koppeling XML is hiervan een goed voorbeeld en kan de informatieoverdracht versterken.