Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

08-05-2008

Tweehonderdjarige Akademie eert en stimuleert het onderwijs met jaarlijkse prijzen
KNAW introduceert Onderwijsprijs voor de twaalf beste profielwerkstukken van Nederland

Vandaag viert de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen haar tweehonderdjarig bestaan. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Beurs van Berlage, in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin, hield Akademiepresident Frits van Oostrom vanochtend de KNAW Onderwijsprijs ten doop. Met deze jaarlijkse prijs voor "excellente leerlingen, inspirerende leraren en stimulerende scholen" wil de KNAW het belang van goed onderwijs voor de welvaart en het welzijn van ons land onderstrepen. Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nam de prijs symbolisch in ontvangst. Tijdens de bijeenkomst werd ook de biografie van de KNAW gepresenteerd. Uit handen van biograaf Klaas van Berkel ontving Hare Majesteit de Koningin het eerste exemplaar van 'De Stem van de Wetenschap'. De KNAW Onderwijsprijs is een prijs voor de beste profielwerkstukken van Nederland. Ieder jaar komen twaalf werkstukken van vwo-leerlingen, drie per profiel, voor de prijs in aanmerking. Het Nederlandse voortgezet onderwijs is gebaseerd op vier profielen: natuur en techniek; natuur en gezondheid; economie en maatschappij en cultuur en maatschappij. Een winnend werkstuk levert de leerling een jaar collegegeld op. De begeleidende docent wint een culturele reis en een bronzen beeldje; de school van de winnaars ontvangt een plaquette. Akademiepresident Frits van Oostrom: "Met de prijs willen we scholieren laten ervaren hoe spannend en bevredigend het is om je te laten uitdagen door de magie van het vraagteken en de zoektocht naar een antwoord. Daarbij gaat het om de chemie tussen geïnteresseerde leerlingen, inspirerende leraren en een stimulerend schoolklimaat."

Met de jaarlijkse prijs vraagt de Akademie aandacht voor het grote belang en de buitengewone prestaties van het voortgezet onderwijs. "Het funderend onderwijs legt de kiel voor de wetenschap en alle andere sectoren van de samenleving. De kwaliteit van het onderwijs is cruciaal voor welvaart en welzijn van een land dat het in toenemende mate van kennis zal moeten hebben" aldus Frits van Oostrom tijdens de presentatie. "De KNAW Onderwijsprijs is bedoeld als beloning en als prikkel voor excellente prestaties, maar ook als duurzaam eerbewijs vanuit de wetenschap aan een positief onderwijsklimaat." Minister Plasterk nam de eerste bronzen beeldjes, ontworpen voor de winnende leerkrachten, in ontvangst. Plasterk: "We mogen in Nederland best wat guller zijn met het erkennen van prestaties. Daarom is de KNAW Onderwijsprijs een welkom initiatief, temeer daar deze prijs niet alleen de individuele leerling op een voetstuk zet, maar ook zijn leraar en school."

De KNAW Onderwijsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de VSNU, de HBO-raad, Teleac/NOT en de Nederlandse reisbranche. Scholen worden vóór september geïnformeerd over de procedure rond de prijs.

Klaas van Berkel, hoogleraar Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en biograaf van de KNAW, overhandigde het eerste exemplaar van deel I van de biografie 'De stem van de wetenschap. Geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen' aan H.M. de Koningin.

Over de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Als forum, geweten en stem van de wetenschap bevordert de KNAW de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en zet zij zich in voor een optimale bijdrage van de Nederlandse wetenschap aan de culturele, sociale en economische ontwikkeling van de samenleving.