KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

8-5-2008

Nederlanders varen EK Finn en RS:X Windsurfer

Na drie races op het Europees Kampioenschap in de Finn klasse in het Italiaanse Scarlino staat Pieter-Jan Postma voorlopig vijfde.
Windsurfers Casper Bouman en Dorian van Rijsselberge varen in het Franse Brest het EK RS:X. Van Rijsselberge staat na vijf races tiende en een Olympische nominatie is in zicht. Bouman heeft moeite met het lichte weer. Hij staat 21 op de ranglijst.

Zowel in Scarlino als in Brest wil het niet echt waaien. De
openingswedstrijd van het EK Finn, op 5 mei, moest drie uur worden uitgesteld omdat de wind uitbleef. Postma wist die dag een negende plek te varen. Ook dinsdag begon met matige wind en Postma wist in de eerste race van die dag niet verder te komen dan een vijftiende plek. Nadat de wind in de middag aantrok tot zon kracht 4 Beaufort kon Postma een beter resultaat neerzetten. Hij won de derde race van het evenement en staat nu voorlopig vijfde in het algemeen klassement.

Ook Casper Bouman en Dorian van Rijsselberge, de Nederlandse
windsurfers die een Europees Kampioenschap varen in Brest, speelt de wind parten. Bouman en Van Rijsselberge zijn experts in het zwaardere weer, maar hebben het moeilijk bij lichtere wind. Het lijkt echter dat ditmaal vooral Bouman getroffen is door de lichtweersomstandigheden. De jonge Hagenaar staat na vijf races 21e in de ranglijst.

Van Rijsselberge weet ondanks de moeilijke weersomstandigheden toch een goed resultaat neer te zetten en vier van de vijf races in de top tien te varen. Daarmee staat hij voorlopig tiende in het algemeen klassement en zit hij bij de eerste zes landen. Als Van Rijsselberge dit resultaat weet vast te houden sleept hij de tweede helft van een Olympische nominatie binnen. Tijdens de Semaine Olympique Francaise wist hij al een eerste halve nominatie te verdienen door vijfde te worden.

Het EK Finn in Scarlino en het EK RS:X duren nog tot en met zaterdag 10 mei. Kijk voor uitslagen op:
www.rsxclass.com/euros2008/livescores.html
www.eurofinn2008.it/