Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Vlaamse persfotografen in Japan

Vlaamse persfotografen hebben kennelijk de weg gevonden naar Japan. Nadat in februari Stephan Vanfleteren in het Vlaams Cultureel Centrum in Osaka zijn Belgicum-fotos heeft geëxposeerd, is het nu de beurt aan Michiel Hendryckx die daar tot 14 juni onder meer zijn 14 Redheads & 2 Eyes on Europe tentoonstelt.

De gevels van het KBC-gebouw aan de Kouter in Gent werden in de herfst van 2007 gesierd met grote portretten van roodharige dames. Het was een installatie van persfotograaf Michiel Hendryckx (° 1951), als promotie voor de tentoonstelling British Vision. Hendryckx heeft namelijk al heel zijn leven een fascinatie voor roodharige vrouwen.

Zijn veertien portretten zal hij nu exposeren in het Vlaams Cultureel Centrum (Flanders Center) in Osaka, van 20 mei tot 14 juni. Daarnaast stelt hij ook nog veertig zwart-witfotos tentoon die hij heeft genomen voor de film 27x27x27 bij zijn zwerftocht door Europa, samen met collega Johan Jacobs. Die film werd afgelopen winter vertoond in Brussel, tijdens het Europalia Europa evenement.

Flanders Center bestaat sinds 1975 in Osaka en heeft als doel de banden tussen Vlaanderen en Japan te versterken, door middel van culturele activiteiten in Osaka en meer recentelijk ook in Tokyo. Het biedt veel Vlaamse kunstenaars - musici, acteurs, cineasten, beeldende kunstenaars, maar ook meester-chocolatiers - de kans op de interessante - en geïnteresseerde! - Japanse cultuurmarkt te komen.