Artsen zonder Grenzen


Team bereikt zuidwesten delta Myanmar, 130 ton hulpmateriaal klaar voor vertrek

08/05/2008 15:31 -- Een hulpteam van Artsen zonder Grenzen heeft het uiterste zuidwesten van de getroffen delta in Myanmar (Birma) bereikt, gevolg door een aantal boten met onder meer medicijnen, medische materialen, voedsel en plastic zeil voor onderdak. 130 ton hulpmateriaal staat klaar om naar Myanmar te worden gevlogen.

Voordat cycloon Nargis toesloeg woonden in de regio zo'n 160.000 mensen. Volgens het hulpteam is 95 procent van de huizen en andere gebouwen in de regio verwoest. Het is onmogelijk om het aantal doden te schatten.

Het team is inmiddels opgedeeld in twee kleinere teams, die aan beide kanten van de Bassein rivier voor drinkwater en hygiëne zorgen, voedsel verdelen en medische hulp bieden. Bij de helft van de medische behandelingen ging het om mensen die gewond waren geraakt door de cycloon.

Momenteel heeft Artsen zonder Grenzen 35 medewerkers in de delta. 17 hulpverleners zijn onderweg vanuit andere delen van het land.

Er is nog weinig andere hulp in de regio. Artsen zonder Grenzen wil zo snel mogelijk rond de honderd hulpverleners in de regio hebben, verdeeld over een tiental teams.

In de hoofdstad Yangon is het coördinatieteam in onderhandeling met de overheid om visa en toestemming voor de aanvoer van meer hulpmaterialen te krijgen.

In Amsterdam, Brussel en Jakarta staat in totaal zo'n 130 ton hulpmateriaal klaar. Zodra er toestemming is van de autoriteiten kunnen de drie vluchten dit weekend naar Myanmar vertrekken.

Teams delen noodhulpgoederen uit in Yangon, Myanmar (Birma) -- datum: