Gemeente Bernheze


Uitbreiding golfbaan Nistelrode stap dichterbij

De planologische procedure voor de uitbreiding van de golfbaan in Nistelrode kan worden opgestart. Dat staat in een collegevoorstel aan de gemeenteraad van Bernheze. Golfbaan De Hooge Vorssel beslaat op dit moment 9 holes; golfvereniging Company Club wil dat graag uitbreiden naar 18 holes.

In het Bestuursprogramma 2006-2010 was al de intentie opgenomen om mee te werken aan de uitbreiding, in combinatie met het maken van een passende planologische regeling voor de bestaande golfbaan. Het college vindt dat de golfbaan een belangrijke meerwaarde heeft voor de gemeente, zowel recreatief als sociaal-maatschappelijk. Ook is een golfbaan belangrijk voor het ondernemers- en verenigingsklimaat in de gemeente.

Sinds 2006 is gewerkt aan het planontwerp dat nu op tafel ligt, in overleg met de Company Club, provincie en milieuorganisaties. Het ontwerp past binnen de kaders van het provinciaal streekplan. Een andere belangrijke voorwaarde die de gemeente had gesteld was voldoende natuurcompensatie. Ook daaraan wordt voldaan; er komt een compensatie van 42 ha, waarvan overigens 12 ha al is gerealiseerd bij de aanleg van de bestaande baan. De kosten zijn voor rekening van de Company Club.

Verder wordt de golfbaan na de geplande uitbreiding laagdrempelig voor de inwoners van Bernheze. Bezoekers kunnen in de toekomst dagkaarten kopen tegen een redelijk tarief, zonder dat zij lid hoeven te zijn van een golfvereniging. Ook dat had het college als voorwaarde gesteld.

Procedure
Het college vraagt de gemeenteraad in te stemmen met de start van de planologische procedure: het opstellen van een milieu effect rapportage (mer) en een ontwerp-bestemmingsplan. Daaraan voorafgaand is inspraak mogelijk op de uitgangspunten voor de mer-studie. Als alles volgens planning verloopt, dan kan het nieuwe bestemmingsplan in het voorjaar van 2009 worden vastgesteld.