Ministerie van Defensie

08-05-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

De vaste commissie voor Defensie op bezoek in Uruzgan - Foto: Defensie

28 april tot en met 4 mei

De leden van de Vaste Kamercommissie voor Defensie hebben afgelopen week Afghanistan bezocht. De delegatie stelde zich op de hoogte van de activiteiten van Nederlandse militairen in Kabul, Kandahar en in de provincie Uruzgan. Daarbij kregen zij ook de gelegenheid buiten de poorten van Kamp Holland te kijken. Bij eerdere bezoeken was dit vanwege veiligheidsoverwegingen niet mogelijk. Zij keken onder meer rond op patrouillebasis Coyote van de Afghan National Army (ANA), zagen ze de bouw van een school en bezochten ze het kantoor van de gouverneur van Uruzgan in Tarin Kowt. Ook werden de commissieleden geïnformeerd over de opleiding van ANA-militairen en leden van de Afghan National Police.

Op Kandahar Air Field woonde de delegatie een vlaggenparade van Nederlandse militairen bij en aansluitend een receptie, dit ter gelegenheid van Koninginnedag. Op Kamp Holland waren de Kamerleden aanwezig bij een rampceremonie voor de Australische militair die een week eerder sneuvelde tijdens een vuurgevecht. Eerder deze week heeft de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Freek Meulman, met de Australische Commandant der Strijdkrachten gebeld om Nederlandse condoleances over te brengen.

Leden van de Kuchi-stam bij Kamp Holland - Foto: Defensie

Afgelopen weekeinde kreeg Kamp Holland bezoek van twintig leiders van de Kuchi-stam. Zij spraken er met leden van het Provinciaal Reconstructieteam (PRT) over de vraag wat de Nederlandse Task Force voor hen kan betekenen. Het Kuchivolk is een nomadenstam uit Uruzgan. De groep bestaat uit 488 families. Ze leven in tenten en reizen het hele jaar door per ezel of kameel. Een gedeelte van de stam heeft zich sinds drie jaar gevestigd in de omgeving van Tarin Kowt, reden waarom een grote delegatie naar Kamp Holland kwam. Doel van de bijeenkomst was de wederzijdse kennis over elkaar te versterken en te inventariseren tegen welke mogelijke problemen de stam aanloopt. Het PRT-team bood de delegatie kleding en gereedschap aan. Dit contact met de Kuchi stam kan het begin zijn van een meer substantiële en vruchtbare samenwerking.

De Nederlandse militairen in Afghanistan stonden op gepaste wijze stil bij Dodenherdenking. Zo nam het personeel op Kandahar Air Field (KAF) twee minuten stilte in acht. Op Kamp Holland legde de waarnemend commandant van de TFU, luitenant-kolonel Tony Keijsers, tijdens een plechtigheid een krans bij de recent gebouwde kapel. De twee minuten stilte werden ingeleid door het voorlezen van de namen van Nederlandse militairen die sinds vorig jaar in Uruzgan zijn omgekomen. Na het spelen van het signaal taptoe brachten de aanwezigen de eregroet en was het twee minuten stil. Ook op Kamp Hadrian schonken de Nederlanders uitgebreid aandacht aan Dodenherdenking.

Een patrouille met de Afghan National Army vorige maand - Foto: Arief Rorimpandey/AVDD

De personele aflossing van het Chinook-detachement binnen de Air Task Force (ATF) is deze week voltooid. De Chinook-transporthelikopters opereren vanaf KAF en verlenen transportondersteuning aan ISAF in Zuid-Afghanistan. Voor de ondersteuning van ISAF-troepen is door een Apache-helikopter van de ATF eenmaal vuur uitgebracht op vijandelijke eenheden. Niet bekend is of daarbij slachtoffers zijn gevallen. TFU heeft in de omgeving van Tarin Kowt een Improvised Explosive Device (IED) gevonden. Deze is door de Explosieven Opruimingsdienst uitgegraven voor nader onderzoek. Nederlandse en ANA-militairen hebben tijdens een gezamenlijke zoekactie nabij Chora wapens, munitie en detonators gevonden.

In de toestand van korporaal der eerste klasse Roger Hack, die drie weken geleden zwaar gewond raakte, is verbetering opgetreden. Die van de eveneens gewond geraakte soldaat der eerste klasse Toninho Norden en de eerder gewond geraakte huzaar Ronald van Dort is onveranderd.

Gerelateerde links:
Afghanistan