Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk AV/A&Z/2008/12802 Doorkiesnummer Datum 8 mei 2008

Onderwerp Levensloopregeling

In het Coalitieakkoord is het voornemen opgenomen de huidige levensloopregeling op een aantal punten aan te passen, waardoor de regeling breder inzetbaar zou worden dan thans het geval is. Mede namens de staatssecretaris van Financiën informeer ik u hierbij over het door het kabinet voorgenomen tijdpad voor de besluitvorming dienaangaande. Op grond van een eerste globale analyse is het kabinet tot de conclusie gekomen dat een volledige realisatie van deze voornemens betekent dat het karakter van de regeling wezenlijk wordt veranderd. Zoals onder andere gemeld in de SZW-begroting voor 2008 zal het kabinet de besluitvorming over wijzigingen in de regeling baseren op een verdere verkenning van verschillende uitwerkingsvarianten.
Naast realisatie van de voornemens uit het Coalitieakkoord en de mogelijkheden voor vereenvoudiging van het stelsel van fiscale regelingen voor inkomensreservering, wordt een belangrijk toetspunt bij de beoordeling van aanpassingen in de levensloopregeling gevormd door de verwachte bijdrage van de regeling aan de arbeidsparticipatie. Gezien de raakvlakken met de werkzaamheden van de commissie Arbeidsparticipatie acht het kabinet het thans wenselijk het advies van deze commissie bij de besluitvorming te betrekken. Het kabinet verwacht uw Kamer uiterlijk met de aanbieding van de begrotingsstukken 2009 te kunnen informeren over de besluitvorming.
Het voorgaande brengt geen wijziging in het voornemen om per 2009 de duur van het wettelijk geregelde ouderschapsverlof van de huidige 13 weken te verlengen tot 26 weken.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)