Bonden passen acties in streekbusvervoer in examentijd aan

08/05/2008 16:11

FNV Bondgenoten

Utrecht, 8 mei 2008

Bonden passen acties in streekbusvervoer in examentijd aan

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond hebben besloten de vorm van hun acties in het openbaar vervoer tijdens de examenperiode aan te passen. Ze willen hiermee tegemoet komen aan de argumenten van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), waar vanochtend overleg mee is geweest. Voor de geplande actiedagen 20, 21 en 22 mei is besloten om niet de gehele dag, maar alleen buiten de spitsuren te staken. Tijdens de spits zullen de bussen gewoon rijden en worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Ook hebben de bonden besloten dat, als werkgevers voor die tijd nog niet op hun eisen zijn ingegaan, ze ook op 27, 28 en 29 mei op die manier actie gaan voeren. Na de examenperiode volgen stakingen voor onbepaalde tijd.

De bonden willen met hun acties niet meer overlast voor scholieren en reizigers veroorzaken dan strikt noodzakelijk. In samenspraak met scholierenbelangenorganisatie LAKS is de oplossing gevonden van het staken buiten de spitsuren in de examenperiode. Het LAKS is uitermate tevreden met de open en constructieve houding van de bonden. Zo kunnen scholieren toch met de bus naar hun examen.

Het conflict in het openbaar vervoer over een nieuwe cao duurt al enkele maanden. Een nieuwe cao had al op 1 januari dit jaar moeten ingaan. De onderhandelingen daarvoor liepen in begin april vast. De afgelopen twee weken voerden de bonden op publieksvriendelijke wijze actie. Tijdens de afgelopen feestdagen werden geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Werkgevers hebben nog niets van zich laten horen. Daarom wordt tijdens de pinksterdagen, komende zondag en maandag, nog eenmaal geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Gaan werkgevers dan nog niet in op de eisen van de bonden, dan volgt op 14 en 15 mei een staking van tweemaal 24 uur.

Daarna zijn nog de acties op 20, 21 en 22 mei en 27, 28 en 29 mei gepland. Dan rijden bussen van aanvang dienst tot 9 uur en worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Tussen 9:00 uur en 16:00 uur wordt het werk neergelegd. Daarna rijden bussen weer tussen 16:00 uur en 19:00 uur en worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Na 19:00 uur wordt het werk weer neergelegd. Na de examenperiode volgen stakingen voor onbepaalde tijd.

De bonden willen onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent, een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering en een tegemoetkoming in de ziektekosten. Ook willen ze afspraken over sociale veiligheid voor chauffeurs en passagiers, betere beloning van jonge chauffeurs en dat werknemers hun doorbetaalde pauze houden.