Senternovem


08-05-2008 | Minister Cramer bezoekt herontwikkeling voormalig gasfabrieksterrein

Op 23 april bezocht minister Cramer van het Ministerie van VROM de herontwikkeling en sanering van het voormalige gasfabrieksterrein in Oudenbosch. Ze deed dit op uitnodiging van de IPO Stuurgroep Gasfabrieken. Oudenbosch is gekozen als voorbeeld voor de landelijke aanpak van de zwaar verontreinigde oude gasfabrieksterreinen.

De aanpak van het voormalige gasfabrieksterrein in Oudenbosch is representatief voor de aanpak van verontreinigde locaties binnen het gasfabriekenprogramma en voor de landelijke bodemsaneringsoperatie. Op deze locatie komt het maatschappelijk belang van bodemsanering en herontwikkeling duidelijk naar voren. Projectontwikkelaar Van Agtmaal heeft voor de locatie het gebiedsplan `Markhaven' gemaakt en in uitvoering gebracht. Het plan staat voor de ontwikkeling van een verontreinigd en verrommeld terrein naar een bijzonder woongebied. Tijdens het werkbezoek is, aan de hand van de concrete situatie in Oudenbosch, vanuit verschillende perspectieven in beeld gebracht hoe de gecombineerde aanpak van bodemsanering en (binnenstedelijke) herontwikkeling in de praktijk verloopt. Welke risico's en dilemma's kom je tegen, hoe gaan de betrokken partijen daarmee om, en wat is nodig om tot een succesvolle aanpak te komen? De rollen van gemeente, projectontwikkelaar, adviseur en provincie zijn hierbij nadrukkelijk aan bod gekomen. De IPO Stuurgroep Gasfabrieken organiseerde het werkbezoek in samenwerking met de gemeente Halderberge en de provincie Noord-Brabant. De Stuurgroep coördineert en stroomlijnt de bodemsanering van de voormalige gasfabrieksterreinen in Nederland. Sinds januari 2005 is Bodem+ secretaris van de IPO werkgroep.

Cramer prees de aanpak in Oudenbosch, die lokaal bekend staat als het havenplan. Gemeente, provincie, rijksoverheid en een plaatselijke aannemer transformeren hierbij gezamenlijk het jarenlang braak liggende terrein in een nieuwe woonwijk met 350 huizen, gebouwd op schone grond.

De plaatselijke wethouder Geert Huijpen, uitte kritiek op het 'onvoorstelbare' aantal landelijke regels waar zijn gemeente de afgelopen jaren bij de herontwikkeling van het gebied tegenaan liep. "Dat het allemaal zo lang duurt (10 jaar), komt voor een belangrijk deel door al die regeltjes die we in Nederland hebben", aldus Huijpen. Cramer zei zich de kritiek aan te trekken en vroeg om de grieven op papier te zetten, waarna de minister gaat kijken wat zij eraan kan doen.

Meer informatie

Herontwikkeling gasfabrieksterreinen
Voortgangsrapportages herontwikkeling en sanering voormalige gasfabrieksterreinen