BouwNed

Bouwend Nederland wil in overleg over Arvodi 2008 08-05-2008

Bouwend Nederland heeft in een brief aan de minister-president gereageerd op de herziene Algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van Diensten (Arvodi 2008).

Bouwend Nederland onderschrijft het belang van uniforme algemene voorwaarden voor de verrichting van diensten voor de overheid. Deze bieden de mogelijkheid om duidelijkheid en transparantie voor opdrachtgevers en opdrachtnemers te creëren. De voorwaarden zijn echter algemeen en niet toegespitst op de ingenieursdiensten in de bouwsector. Omdat Bouwend Nederland ook de bij bouwondernemingen aangesloten ingenieursbureaus vertegenwoordigd, wil Bouwend Nederland met de brief een aantal punten onder de aandacht brengen die voor een optimale inzet van de Arvodi 2008 in de bouwsector nog aandacht vragen.

De aandachtspunten zijn:

Artikel 23: intellectueel eigendom
Nederland kan zich internationaal onderscheiden op het gebied van innovatie. Om ook in de toekomst voorop te lopen op het gebied van innovatie, is het van belang dat innoveren beloond wordt. In de herziene Arvodi 2008 wordt gesteld dat het intellectueel eigendom van innovaties niet ligt bij de opdrachtnemer, maar bij de opdrachtgever. Dat maakt het voor de opdrachtnemer onmogelijk de innovatie te vermarkten. In de meeste situaties doet de opdrachtgever die het intellectueel eigendomsrecht verkrijgt niets met dit recht. Het zou beter zijn wanneer het intellectueel eigendomsrecht bij de bedenker blijft en de opdrachtgever een breed afgeleid recht (bijvoorbeeld een open licentie) krijgt. Opdrachtgevers kunnen hiermee beschikken over de gewenste informatie en de bedenker kan zo zijn idee meerdere malen vermarkten.

Artikel 19 en 25: aansprakelijkheid en verzekeringen In de Arvodi is geen limitering van de aansprakelijkheid opgenomen, zoals dat in de meeste standaardvoorwaarden gebruikelijk is. Verzekeringen zijn echter wel degelijk aan een maximumuitkering gebonden. Derhalve is een ongelimiteerde aansprakelijkheid onverzekerbaar. Ook zijn er situaties denkbaar waarin het niet nodig is om een risico te verzekeren. De aansprakelijkheid dient gelimiteerd te zijn. De te vergoeden schade kan bijvoorbeeld worden beperkt tot een bedrag gelijk aan het totaal van de gefactureerde bedragen.

Artikel 26: personeel
De regeling zoals die nu is opgenomen impliceert dat er binnen een jaar na het verrichten van de dienst geen personeel van opdrachtgever naar opdrachtnemer mag overstappen en vice versa, zonder toestemming van opdrachtgever. Wij vermoeden dat eigenlijk wordt bedoeld dat personeel dat betrokken is geweest bij het uitvoeren van de overeenkomst tot het verrichten van de dienst niet zonder toestemming van opdrachtgever naar opdrachtnemer mag overstappen en andersom. Zowel aan de zijde van de opdrachtnemer als de opdrachtgever zijn namelijk vaak duizenden mensen werkzaam, waarvan niet iedereen bij alle projecten betrokken is.

De genoemde aandachtspunten zijn voor Bouwend Nederland op dit moment reden om haar leden te adviseren om niet zonder meer akkoord te gaan met een integrale toepassing van de herziene Arvodi 2008. Bouwend Nederland wil met de minister-president in overleg om te zien hoe de Arvodi 2008 specifiek op de bouw kan worden toegespitst.