GroenLinks

Afwijzen compromis terugkeerrichtlijn biedt nieuwe kansen

Terugkeerrichtlijn 8 mei 2008

De Europese Raad is het niet eens geworden over de compromistekst die was opgesteld door de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad gezamenlijk. Er komen nu nieuwe onderhandelingen over deze ontwerprichtlijn, die gemeenschappelijke standaarden en procedures voor de terugkeer van illegalen moet vaststellen.

GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg: "Dit biedt een nieuwe kans om ervoor te zorgen dat mensen niet buiten hun schuld om onnodig lang worden opgesloten."

Al in 2005 deed de Europese Commissie het voorstel om het terugkeerbeleid van de Europese lidstaten te harmoniseren. Het is de eerste richtlijn op het gebied van asiel en migratie waar het Europees Parlement medebeslissingsrecht heeft. Kathalijne Buitenweg: "De regeringen van de lidstaten en het Europees Parlement zijn echter geen van beide eensgezind over de wenselijke inhoud van de richtlijn. Dat de compromistekst nu is afgewezen, is dan ook niet echt een verrassing. Wij gaan nu alle zeilen bijzetten om verbeteringen aan te brengen in de tekst, zoals het inkorten van de maximale termijn voor vreemdelingendetentie."

Onschuldig opsluiten
Kathalijne Buitenweg: "Overheden moeten de mensenrechten respecteren wanneer ze illegale migranten uitzetten. Het is onrechtvaardig om mensen en zelfs kinderen maximaal anderhalf jaar op te sluiten, omdat hun land van herkomst niet meewerkt aan hun terugkeer."

Zie ook:

* dossier Asiel en migratie