GroenLinks

Europees lobbyregister wassen neus

Lobbyen in Europa 8 mei 2008

Er komt een verplicht registratiesysteem voor lobbyisten bij het Europees Parlement. Het klinkt mooier dan het is, want het voorstel is flink uitgekleed. "Ronduit teleurstellend," aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Het rapport dat begin april door de bevoegde parlementaire commissie was aangenomen, had dankzij de inbreng van de Groenen een sterke tekst. Maar tijdens de plenaire behandeling besloot een meerderheid van de europarlementariërs het voorstel weer af te zwakken.

Advocaten
Advocaten bijvoorbeeld krijgen een uitzondering, terwijl veel advocatenkantoren zich tegenwoordig ook bezighouden met lobby-activiteiten, vooral bij mededingingswetgeving. Buitenweg: "Mijn grote vrees is dat deze kantoren hun diensten stevig zullen gaan uitbreiden. Er wordt niet gekeken naar de inhoud van de werkzaamheden, maar alleen naar de functie. Ook religieuze organisaties zijn uitgezonderd."

Alleen voor Europarlement
Volgens Buitenweg is het verder een slechte zaak dat de registratie alleen geldt voor lobbyisten die in het Europees Parlement actief zijn. In het oorspronkelijke voorstel werden de Europese Commissie en de Raad opgeroepen zich aan te sluiten bij het verplichte register.

"Lobbyisten richten hun pijlen natuurlijk ook op beleidsmakers bij deze instellingen. Om de transparantie rondom de Europese besluitvorming te bevorderen is het veel beter als het verplichte registratiesysteem voor alle Europese instellingen gaat gelden." Ook het feit dat er geen termijn is vastgesteld voor de start van het register kan niet de goedkeuring van Buitenweg wegdragen.

Bezweken onder druk
De fractievoorzitter van de Groenen in het Europees Parlement, Monica Frassoni liet zich tijdens de stemming ontvallen dat uit de uitslag wel blijkt dat de lobbyisten goed hun best hebben gedaan. De meerderheid van de leden van het Europees Parlement is bezweken onder de druk van de grote consultancies, advocaten en het Vaticaan.

Zie ook:

* Niet langer vrijheid blijheid voor lobbyisten (3 april 2008)

* dossier Goed bestuur in Europa

* website Alter-EU
(NGO die als waakhond fungeert omtrent lobby-activiteiten in de EU)