Gemeente Abcoude


Provincie Utrecht informeert over zwemwater

Nu de temperatuur na een winter lang wachten eindelijk in de gewenste regionen terecht komt, is er een toenemende behoefte om verkoeling te zoeken. De beste manier om dit te doen is door een duik in het water te nemen. Zonder de juiste voorbereiding kan dit echter uitlopen in een hachelijke onderneming. Om ongelukken of ziekten te voorkomen informeert provincie Utrecht via verschillende kanalen over de kwaliteit van het zwemwater. De provincie geeft een folder uit, er is een zwemwater telefoon en ook op de website van de provincie is informatie te vinden over alle over alle officiële zwemplaatsen. In de Vinkeveense plassen liggen de dichtstbijzijnde officiële zwemlocaties.

De folder is verkrijgbaar bij onder andere VVVs, gemeentehuizen, bibliotheken, recreatieschappen, campings, bungalowparken en jachthavens. In de folder zijn 21 zwemplaatsen in open water opgenomen, waar volgens de provincie veilig gezwommen kan worden. Daarnaast biedt de folder per zwemplaats informatie over de bereikbaarheid, waterdiepte, aanwezige voorzieningen en of er entree moet worden betaald. Ook vindt de lezer in de folder belangrijke tips, zoals het niet duiken in troebel water, het niet zwemmen in de buurt van varende schepen en het constant in het oog houden van kinderen. De zwemwatertelefoon van de provincie Utrecht (030-2582158) geeft actuele informatie over de waterkwaliteit. Daarnaast is het ook dit jaar weer mogelijk om op internet de gegevens over de zwemplaatsen te bekijken via www.provincie-utrecht.nl/zwemwater. Tenslotte worden belangrijke veranderingen via de regionale media en via Teletekstpagina 725 van de publieke omroepen bekend gemaakt.

Waterkwaliteit De waterkwaliteit van de in de folder genoemde zwemplaatsen wordt elke twee weken door de waterschappen en Rijkswaterstaat bemonsterd. De provincie toetst of het water aan de zwemwaternorm voldoet. Het water wordt regelmatig gecontroleerd omdat de waterkwaliteit snel achteruit kan gaan door bijvoorbeeld watervogels, algenbloei, een hoge recreatiedruk of extreem warm weer. Op grond van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden wordt niet alleen de waterkwaliteit beoordeeld, maar worden ook de algemene hygiëne en veiligheid getoetst. Mocht het nodig zijn dan waarschuwt de provincie de zwemmers voor een verslechterde kwaliteit of stelt desnoods een zwemverbod in.
---

8 mei 2008