Gemeente Harlingen

Onvrede over verbod live muziek in Harlinger Horeca onterecht 8-5-2008
De laatste week circuleren er in de stad allerlei geruchten over de weigering van de gemeente om vergunningen voor live muziek af te geven aan een aantal Harlinger horecagelegenheden.

Hierbij spelen een aantal zaken. Ten eerste tot 1 januari 2008 konden de horecabedrijven gebruik maken van de zogenaamde 12-dagen festiviteitenregeling. Dit hield in dat elke horecabedrijf slechts 12 keer per jaar een vergunning kon aanvragen waarbij men de geluidsnorm overschreed. Deze 12 dagen kwam nog bovenop de zogenaamde collectieve dagen zoals bijvoorbeeld Koninginnedag, de Visserijdagen etc. Echter deze regeling is door de landelijke overheid vervangen door het Activiteitenbesluit. Het vervangen van de 12 dagenregeling was voor het college van Burgemeester en wethouders aanleiding te onderzoeken of er meer ruimte voor live muziek kan worden geboden. Ook is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op dit moment bezig de nieuwe situatie in nieuwe regelgeving in te passen.
Tot die tijd wil de gemeente live muziek ruimer toestaan bij die horecabedrijven waar in de nachtperiode een maximaal binnenniveau van 85 dB(A) of meer is toegestaan. Dit maximum is bepaald door bestaande akoestische rapporten of door het uitvoeren van nieuwe metingen. In het kader van het Horecaproject heeft de gemeente aangeboden die nieuwe metingen uit te voeren. Tot 1 februari 2008 konden horeca bedrijven namelijk aangeven of ze mee wilden doen aan dit project. Daarbij zou inzicht wordt verkregen in de huidige akoestische situatie bij alle "natte"horeca in Harlingen. Met die gegevens kan de gemeente handhaven, maar ook de horeca exploitant kan dan de nodige maatregelen nemen. Op die manier weet een ieder waar die aan toe is. De gemeente was bereid om die kosten op haar te nemen bij uitvoering door de Milieuadviesdienst.

De gemeente betreurt dat als gevolg van onduidelijkheid over de achtergrond van het al dan niet kunnen verlenen van vergunning voor live muziek, de indruk is ontstaan dat van gemeentezijde live muziek beperkt wordt.