Ingezonden persbericht


Aantal exporteurs in Nederlands mkb-segment lijkt te dalen

MEXICO PASSEERT BRAZILIE ALS SNELGROEIENDE ECONOMIE

Alphen aan den Rijn, 8 mei 2008

Mexico is Brazilië gepasseerd als snelgroeiende economie en neemt nu na China, India en Rusland de vierde plaats in. De stijging van Mexico is vooral het gevolg van de steeds omvangrijkere internationale handel van het Latijns-Amerikaanse land - alleen China handelt meer - en de relatief hoge welvaart in de zuiderbuur van de Verenigde Staten. Dit blijkt uit het internationaal business report van accountants- en advieskantoor Grant Thornton. Polen en Turkije zijn in de EU-zone de snelgroeiende economieën. Zij bezetten respectievelijk de zesde en de tiende plaats op de ranglijst. China en India steken overigens nog met kop en schouders boven de andere snelgroeiende economieën uit, vooral dankzij hun bruto binnenlands product, de enorme bevolkingsaantallen, het groeipotentieel en de substantiële import.

Het IBR wijst ook uit dat wereldwijd het aantal exporterende zelfstandige ondernemingen in 2008 groeit (van 34 procent in 2007 naar 39 procent in 2008). Opmerkelijk daarbij is dat die groei vooral plaatsvindt in Europa (van 49 naar 53 procent) en Oost-Aziatische landen (van 30 naar 39 procent), terwijl in het vrijhandelsgebied van de Verenigde Staten, Canada en Mexico (NAFTA) juist een kleine afname (van 31 naar 30 procent) van export zichtbaar wordt. De economische groei in de EU-regio en de van oudsher sterke handel tussen EU-landen zorgt ervoor dat de EU zeer positief uit de bus komt in het IBR.

Exportconcentratie

In Nederland geven vier van de tien ondervraagde ondernemers aan in 2008 te exporteren, een stijging van een procent ten opzichte van 2007, maar nog altijd flink lager dan in de jaren daarvoor. "Een reden kan zijn dat er sprake is van een concentratie bij de exporterende bedrijven", meent Kees Slump, partner en corporate finance-adviseur bij Grant Thornton. "De sterkere exporterende bedrijven blijven dan over en dat zijn er natuurlijk minder dan voorheen. Ook de outsourcing van productie naar lagelonenlanden kan een rol spelen bij de verminderde export."

Weinig import

Op het gebied van import staat het mkb-segment in Nederland volgens het IBR op de onderste sport van de EU-ranglijst: 46 procent van de ondernemers geeft aan te importeren. Gemiddeld ligt dit cijfer op 57 procent. Koploper is Denemarken, waar 74 procent van de ondernemers grondstoffen en halffabricaten uit het buitenland haalt. "Wij hebben vooral dienstverlenende en agri-bedrijven in dit segment", stelt bestuursvoorzitter Gerard Mulder van Grant Thornton. "Dat zijn typisch bedrijven die weinig of geen grondstoffen uit het buitenland nodig hebben om waarde toe te voegen."

Hoge rendementen

De snelgroeiende economieën bieden tal van kansen voor ondernemers die het aandurven daar te investeren. Kees Slump: "Er zijn hoge rendementen te behalen, maar daar kleven mogelijk ook grote risico's aan. Het is dus zaak goede, betrouwbare lokale partners te vinden en vooraf gedegen onderzoek te doen. Van ondernemers die op deze manier te werk gaan hebben we voldoende succesvolle voorbeelden."

Wereldwijd kijken zelfstandige ondernemingen in het mkb-segment bij buitenlandse investeringen vooral naar groeipotentie en marktgrootte en politieke en economische stabiliteit. Arbeidsomstandigheden, de kwaliteit van internationale distributie en de infrastructuur in nieuwe markten spelen ook een belangrijke rol. Zaken als de nabijheid van nieuwe markten, taalkwesties en zakenethiek lijken minder op de voorgrond te treden.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,