Gemeente Rheden

Rheden wil starterslening invoeren

De gemente Rheden wil starters woonachtig in Rheden aan en financierbare koopwoning helpen door de starterslening in te voeren. Dit is conform het beleidsplan 2007-2010 'Samen werken aan een sterk en duurzaam Rheden'. Het college stelt de gemeenteraad voor de starterslening per 1 juli in de gemeente Rheden in te voeren. Door de sterk gestegen prijzen van koopwoningen in de afgelopen jaren maken starters op de woningmarkt weinig kans. Hun inkomen is vaak niet toereikend om de lasten van een bestaande of nieuwe woning te kunnen dragen. Het bieden van een beperkte tweede hypotheek, die starters niet gefinancierd krijgen op de normale leningmarkt, kan een oplossing zijn.

De Rhedense Starterslening wordt beschikbaar gesteld voor in de gemeente Rheden woonachtige, verblijfsgerechtigde personen tussen de 21 en 45 jaar oud die voor de eerste maal een woning kopen en op het moment van de aanvraag minimaal een jaar zelfstandig een huurwoning of wooneenheid in de gemeente Rheden bewonen, dan wel minimaal één jaar inwonend zijn in de gemeente. De totale verwervingskosten van de woning (inclusief aankoopkosten, meerwerk of verbeteringskosten) mogen niet hoger zijn dan maximaal EUR 225 000,--. De starterslening in Rheden bedraagt maximaal EUR 30 000,--. Andere specifieke criteria zijn terug te vinden in de Verordening VROM Starterslening Rheden.

Dit tijdelijke stimuleringsinstrument is een verantwoord initiatief van het ministerie van VROM, de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) en gemeenten om starters financieel te helpen bij de aankoop van hun eerste koopwoning. Diverse gemeenten (waaronder Renkum en Arnhem) in de Stadsregio Arnhem Nijmegen hebben de starterslening inmiddels ingevoerd.

In de raadsvergadering van 27 mei neemt de raad een beslissing over de invoering van de starterslening.