Landschap Noord-Holland


Persbericht

Castricum, 8 mei 2008

Eenden in de hoofdrol bij eendenkooi Van der Eng

Nabij Uitgeest ligt, verscholen tussen bomen, eendenkooi Van der Eng. Op donderdag 22 mei, dinsdag 27 mei of op woensdag 28 mei van 19.00-20.30 uur bent u er welkom voor een demonstratie eenden vangen. Een eendenkooi diende van oorsprong voor consumptie. Gelukkig is dat nu anders. Tegenwoordig worden eenden er geringd voor wetenschappelijk onderzoek.

Dit stiltegebied bevindt zich vlakbij de bebouwing en eenden spelen hier de hoofdrol. In de eendenkooi draait alles om rust en welzijn van deze vogelsoort. Een bezoek aan een eendenkooi is dan ook een unieke belevenis voor groot en klein. De kooiker vertelt u over de cultuurhistorische achtergrond van de kooi en over het ambacht van kooiker. Gezamenlijk wandelen we rond de eendenplas waar u rondzwemmende eenden en pulletjes tegenkomt. Er is ook aandacht voor de flora en fauna in dit gebied. Een aanrader voor kinderen.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251-362 762. De kosten bedragen ¤ 3,50, beschermers betalen ¤ 2,50 en kinderen tot 12 jaar. We verzamelen om 19.00 uur bij Uitvaartcentrum en sportterrein MHCU, Niesvenstraat te Uitgeest. Tegenover het NS-station gaat de Geesterweg in noordelijke richting; de eerste weg linksaf (Prinses Beatrixlaan), vervolgens eerste straat rechtsaf (Kooglaan) en weer de eerste straat linksaf (Kievietenstraat). Aan het eind van deze straat is parkeergelegenheid.