Ingezonden persbericht


SP over aanpak Brusselse lobbypraktijken

'Slechts halve stap vooruit'

Brussel 8 mei 2008 - 'Jammer dat 't vandaag niet is gekomen tot maatregelen die echt wat doen tegen ongewenste lobbypraktijken in Brussel. Ja, we hebben ingestemd met de voorgestelde maatregelen. Maar alleen omdat nietsdoen ons nog verder van huis brengt. Het besluit van het Europees Parlement betekent helaas maar 'n halve stap vooruit.'

Dat is samengevat de reactie van Erik Meijer en Kartika Liotard. De SP'ers hebben in het Europees Parlement hun steun verleend aan het rapport van Alexander Stubb. De maatregelen die de Fin voorstelt gaan echter de SP lang niet ver genoeg om de uitwassen van het invloedrijke lobbycircuit te beteugelen. De tien verbetervoorstellen die de SP'ers met de fracties van Verenigd Links en de Groenen hebben ingediend zijn allemaal weggestemd. De voorstellen gingen onder meer over één centrale lobbyistenregistratie, openheid over doel en financiering van lobbyisten, openbaarmaking als sanctie op onethisch lobbyistengedrag, opheldering over de 'speciale adviseurs' van de Europese Commissie en over het tegengaan van het door ambtenaren tijdens hun verlofperiode optreden als bezoldigd lobbyist.

Auto-industrie

Kartika Liotard: 'Zelf merkte ik hoe groot en vasthoudend de lobbyindustrie is bij de behandeling van de Europese normen voor CO2-uitstoot van personenauto's. Op de dag waarop bekend werd dat ik fractieverantwoordelijke voor dit onderwerp werd, stroomde mijn mailbox vol met honderden verzoeken om 'afspraken' en 'adviezen' over amendementen die ik moest indienen. Lobbyisten van de auto-industrie kwamen meermaals en meestal ongevraagd mijn kantoor binnenlopen om me ervan te overtuigen dat de CO2-eisen toch vooral zo laag mogelijk moesten. Hun gelobby heeft bij mij weinig meer dan opgeleverd dan irritatie. Het maakte me wel duidelijk hoe groot de druk op een volksvertegenwoordiger kan zijn.

-----------------------

met vriendelijke groet, kind regards,

Rein van Gisteren
SP-team, Europees Parlement
kamer ASP7F269, Wiertzstraat 60, 1047 Brussel
gsm 0032 495 256 808
rvgisteren@sp.nl www.sp.nl