Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Koenders en Verburg steken extra geld in landbouw in ontwikkelingslanden

Persbericht | 08-05-2008

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking (OS) investeren 50 miljoen euro extra in versterking van de landbouw in ontwikkelingslanden. Hiermee willen zij de economische groei in deze landen bevorderen, productiviteit en duurzaamheid van de landbouw verbeteren, armoede op het platteland bestrijden, en voedselzekerheid vergroten.

De maatregelen die zij hiertoe nemen staan in de gezamenlijke nota 'Landbouw, rurale bedrijvigheid en voedselzekerheid'.

"Ruim 700 miljoen arme mensen leven op het platteland in Afrika en Azie. Meer aandacht voor landbouw draagt direct bij aan armoedebestrijding in een groot aantal ontwikkelingslanden", aldus Koenders. "De landbouwsector heeft ten onrechte te weinig aandacht gehad en deze nota is een structureel antwoord op de voedselcrisis in de wereld".

Verburg: "Investeringen in de landbouw moeten omhoog en het platteland moet zich economisch ontwikkelen. Nederland kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Een bijdrage waar het gaat om de innovatiekracht van onze agro-sector en kennis op het gebied van landbouw en rurale ontwikkeling".

Verburg en Koenders willen de landbouw, rurale bedrijvigheid en voedselzekerheid in ontwikkelingslanden langs vijf sporen versterken, namelijk via productiviteitsverbetering, publieke dienstverlening en instituties, duurzame ketenontwikkeling, verbetering van de markttoegang en tot slot voedselzekerheid en sociale zekerheid.

Maatregelen zijn bijvoorbeeld versterking van internationaal onderzoek met het oog op klimaatveranderingen en globalisering, ondersteuning van landbouwontwikkeling in fragiele staten als Afghanistan, en ondersteuning van boerenorganisaties en -coöperaties. Er wordt verder extra geld ingezet voor onder meer ondersteuning van de financiële sector ten behoeve van ontwikkeling van rurale bedrijvigheid, verduurzaming internationale handelsketens, publiek-private partnerschappen op het gebied van markttoegang, en ontwikkeling en ondersteuning van verzekering- en werkgelegenheid mechanismen.

Meer informatie


* Nota 'Landbouw, rurale bedrijvigheid en voedselzekerheid'