Time : 15:34:13
Date : 08 May 2008
Sender Name: Efico nv

Efico ontwikkelt de "CO2-gecompenseerde toeleveringsketen voor groene koffie" en investeert in een nieuw centrum voor de veredeling, verwerking, opslag en distributie in de haven van Zeebrugge.

Antwerpen, donderdag 8 mei 2008

Efico ontwikkelt de "CO2-gecompenseerde toeleveringsketen voor groene koffie" en investeert ¤ 20.300.000,- in de eerste fase in een gloednieuw Europees centrum voor de veredeling, verwerking, opslag en distributie van groene koffie in de Belgische haven van Zeebrugge.

In een tweede fase investeert Efico ¤ 15.000.000,- in 5 windmolens, om de CO2-uitstoot tijdens het transport van haar koffie, van de uitvoerhaven in de producerende landen tot de levering aan de branderij bij de klant in Europa, te compenseren.

Intussen worden ook verdere stappen ondernomen teneinde de koffieproducenten bijkomende inkomsten te kunnen bieden door de verkoop mogelijk te maken van CO2 uitstootrechten, samen met Rainforest Alliance gecertificeerde koffie. Er wordt hierbij geijverd de koffiehandel zo klimaatvriendelijk mogelijk te maken.

Dit is een ambitieus project met het doel de gegenereerde duurzame meerwaarde te delen tussen de verschillende operatoren in de volledige toeleveringsketen van groene koffie, met bijzondere aandacht voor kwaliteitsverbetering en traceerbaarheid. Efico neemt het voortouw in de ontwikkeling van oplossingen, om aan de gewettigde bezorgdheid bij de verschillende stakeholders in de koffieproducerende en -consumerende landen tegemoet te komen, en promoot daarbij verantwoorde en duurzame handelspraktijken.

De Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen n.v. (MBZ) gaat principieel akkoord Efico een concessie van 10 ha zuivere grondoppervlakte met spoorwegaansluiting te verlenen, voor de uitbouw van een ultramodern, geautomatiseerd Europees centrum voor de veredeling, verwerking, opslag en distributie van groene koffie. Daarmee wil Efico haar 350 Europese klanten een volledig "cleane" en traceerbare behandeling van groene koffie garanderen die beantwoordt aan de strengste voedselveiligheidsnormen.

In een eerste fase wordt een opslagruimte van 19.900 m² gebouwd in een volle betonnen constructie, met temperatuur- en vochtigheidscontrole en een ultramoderne uitrusting voor de (her)verwerking en behandeling van groene koffie. Het nieuw centrum biedt ruimte voor de opslag van 363.000 zakken (21.780 MT) koffie in optimale omstandigheden, of het equivalent van 30% van de Belgische consumptie.

Efico streeft ernaar de activiteiten in haar hoofdkantoor en de behandeling van al de groene koffie die ze verhandelt te kunnen uitvoeren in een CO2-neutrale omgeving. Daarom wordt het volledige dakoppervlak van haar nieuw Europees centrum voor de veredeling, verwerking, opslag en distributie van groene koffie in Zeebrugge bedekt met fotovoltaïsche modules, die jaarlijks zo'n 900.000 kWh ecovriendelijke energie zullen produceren.

De bouw- en infrastructuurwerken van de eerste fase zouden in het derde kwartaal van 2009 afgerond moeten zijn en worden geraamd op ¤ 20.300.000,-.

Een latere uitbreiding van het masterplan en een optimaal gebruik van de beschikbare oppervlakte zullen in totaal 47.855 m² te bouwen opslagruimte opleveren, volledig bedekt met fotovoltaïsche modules, goed voor een totale opslagcapaciteit van 68.600 koffiezakken (58.116 MT), wat ruwweg overeenstemt met de totale jaarlijkse consumptie in België.

De totale on-site investering in gebouwen, uitrusting en fotovoltaïsche infrastructuur van het masterplan wordt geraamd op ongeveer ¤ 37.605.000,-.

Om de CO2-uitstootrechten uit de toeleveringsketen van haar koffie te compenseren, vanaf de haven in de koffie-exporterende landen tot de levering aan de branderij bij de klant in Europa, zal Efico in een tweede fase compenserende milieuvriendelijke energie produceren door een bijkomende investering van ¤ 15.000.000,- voor de bouw van tenminste 5 windmolens, bij voorkeur in de havenzone van Zeebrugge. De 5 windmolens zullen jaarlijks zo'n 30.000.000 kWh ecovriendelijke energie produceren, wat overeenstemt met het jaarlijks verbruik van 6000 huishoudens of 25.000 mensen.

Intussen worden ook verdere stappen ondernomen teneinde de koffieproducenten bijkomende inkomsten te kunnen bieden door de verkoop mogelijk te maken van CO2 uitstootrechten samen met Rainforest Alliance gecertificeerde koffie. Efico en Rainforest Alliance, een internationale milieuorganisatie en leider in de normbepaling voor het duurzaam beheer van boerderijen en bossen, zullen hiervoor gezamenlijk pilootprojecten uitwerken in Guatemala en Colombia. Daarmee willen ze economische stimuli creëren voor de koffieproducenten, om de bebossing in stand te houden en zuinig om te springen met hun natuurlijke rijkdom, ten voordele van hun gemeenschap en het klimaat.

Efico zal op korte termijn al haar logistieke activiteiten en diensten groeperen in een aparte vennootschap binnen haar ondernemingsgroep, onder de naam 'Seabridge Logistics'. De activiteiten rond groene energie worden ondergebracht in de vennootschap 'Seabridge Eco-power'.

Over Efico

Efico is een Belgisch handelshuis in groene koffie en cacao, met kantoren in Zwitserland, Duitsland en Guatemala en geassocieerde kantoren in Frankrijk en Ethiopië.
Efico beschouwt zichzelf als een dienstenleverancier in functie van haar grondstoffenleveranciers in de producerende landen en haar klanten, actief in de koffie- en cacaoindustrie die voornamelijk gevestigd zijn in de Europese Unie.
In het fiscaal jaar 2007 realiseerde Efico een geconsolideerde jaaromzet van ¤ 100.291.431,-. www.efico.com

Verantwoorde handelspraktijken en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap (MVO) vormen een hoeksteen van Efico's ondernemingsbeleid en krijgen vorm in de waarden van het UN Global Compact, waartoe Efico in 2003 als eerste koffiehandelaar toetrad. www.unglobalcompact.org
In datzelfde jaar werd Efico Foundation opgericht, in 2005 gevolgd door het Efico Fonds binnen de Koning Boudewijnstichting, ter bevordering van de duurzaamheid en ontwikkeling van gemeenschappen in koffie- en cacao producerende landen. Tot nu toe werden samen met meer dan 10 partners 16 multistakeholderprojecten uitgewerkt voor een totale waarde van ongeveer ¤ 785.500,- in 8 verschillende landen. www.eficofoundation.org

Over de haven van Zeebrugge

Zeebrugge, de zeehaven van Brugge, is de diepwaterhaven aan de Belgische kustlijn met een gegarandeerde nautische toegankelijkheid voor 14 000 TEU-schepen en een strategische ligging binnen de Hamburg-Le Havre range. Zeebrugge is een veelzijdige haven voor de behandeling van verschillende soorten cargo. Van een pure transithaven is Zeebrugge stilaan uitgegroeid tot een centrum voor Europese distributie. Zeebrugge is dan ook makkelijk bereikbaar via het wegennet en/of het spoor. De haven van Zeebrugge biedt een gegarandeerde zuivere operationele omgeving en is een belangrijke speler op verschillende terreinen, waaronder:

- Behandeling, opslag en distributie van voedingswaren en landbouwproducten

- Europese hubhaven voor de auto-industrie

- Aanvoer van LNG en andere energieproducten

- Intens roroverkeer tussen Continentaal Europa, Groot-Brittannië, Scandinavië en Zuid-Europa
Voor meer informatie, ga naar:
http://www.zeebruggeport.be/index.asp?taal=N

Over Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een onafhankelijke, internationale non-profit ngo die ijvert voor het behoud van de biodiversiteit en het verzekeren van duurzame bestaansmiddelen door de landbouw- en handelspraktijken en het consumentengedrag te veranderen. Rainforest Alliance startte 20 jaar geleden met normbepaling en het certificeren van goed beheerde bossen en ontwikkelde kort daarna duidelijke principes en standaarden voor een duurzame landbouw. Voor meer informatie, ga naar: www.rainforest-alliance.org

Adres: Efico n.v., Italiëlei 181, B-2000 Antwerpen Tel.: + 32 (0)3 233 78 65 of efico@efico.com.

Perscontact: Patrick F. Installé, gedelegeerd bestuurder Tel.: + 32 (0)475 48 44 71.

http://www.efico.com
http://www.eficofoundation.org
http://www.zeebruggeport.be/index.asp?taal=N