Ingezonden persbericht


Utrecht, 8 mei 2008

'Laatste woord over sloop- en nieuwbouw aan bewoners'

UTRECHT - De gemeente en de corporaties gaan niet koste wat kost negen flatgebouwen in Overvecht slopen. Wethouder Harrie Bosch heeft vandaag in de raadsvergadering toegezegd dat de bewoners het laatste woord krijgen.

Vanaf 6 mei kunnen inwoners reageren op de plannen voor Overvecht de Gagel. De plannen gaan over sloop van flatgebouwen, renovatie, nieuwbouw en groen. Ze behelzen daarnaast een pakket sociale maatregelen. In de laatste nieuwsbrief, bedoeld om bewoners op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in Overvecht, schreven de gemeente en de corporaties echter dat zij ongeacht de uitkomst van de inspraak zullen 'vasthouden aan de uitgangspunten', waaronder de sloop van negen flatgebouwen en nieuwbouw van 1500 woningen.

GroenLinks was aanvankelijk verbijsterd over die vorm van inspraak en heeft daarom, met succes, bij wethouder Harrie Bosch (PvdA) geprotesteerd tegen de tekst in de nieuwsbrief. ,,Als bij voorbaat al vaststaat dat de plannen doorgaan, is inspraak een wassen neus", zegt Marry Mos van GroenLinks. ,,Het is bovendien tegen de afspraken die we na de verkiezingen hebben gemaakt in het collegeprogramma. Daarin staat dat draagvlak onder bewoners leidend is bij de keuze tussen sloop en nieuwbouw of renovatie. We hebben ook afgesproken dat tenminste zestig procent van de bewoners voor sloop moet zijn."

De wethouder heeft vandaag in de raadsvergadering toegezegd dat de tekst op de website wordt aangepast. In de komende nieuwsbrief voor bewoners komt ook een rectificatie. Tot tevredenheid van GroenLinks. Mos: ,,Ik ben blij dat de wethouder naast de bewoners is gaan staan en niet over de hoofden van de mensen onvoorwaardelijk de sloop steunt. Wij zullen als fractie ervoor blijven waken dat de wensen van de bewoners voorop blijven staan. Wij houden vast aan de afspraak dat tenminste zestig procent van de mensen de sloop moet steunen en we willen daarom een eerlijke draagvlakmeting per complex of carré, zodat bewoners uiteindelijk het laatste woord hebben en bij onvoldoende draagvlak de plannen aangepast kunnen worden."