Time : 15:03:05
Date : 08 May 2008
Sender Name: pharma.be

Weesgeneesmiddelen: pharma.be nuanceert

Wij betreuren dat De Morgen één enkel deel isoleert uit één uiteenzetting, uit een hele rij, in de senaat op 7/05/2008. Die uiteenlopende uiteenzettingen hebben de verschillende aspecten van therapeutische innovatie genuanceerd en transparant aangekaart.

Het budget van de ziekteverzekering wordt elk jaar vastgelegd, op basis van nauw overleg tussen het Riziv en pharma.be Zo kunnen de noodzakelijke financiële middelen van tevoren worden voorzien om de medische behoeften te beantwoorden, die ook op voorhand worden bepaald.

Dankzij dat overleg, is het budget van de ziekteverzekering in evenwicht. De laatste jaren was er zelfs een overschot. Hierbij werd de terugbetaling van 22 weesgeneesmiddelen en tal van geneesmiddelen tegen kanker in rekening gebracht. pharma.be en het Riziv zetten hun samenwerking verder om de reële uitgaven zo goed mogelijk in te schatten.

Ook in de toekomst moeten de nodige middelen worden voorzien voor de terugbetaling van therapeutische innovaties. Met de huidige technologische vooruitgang, kunnen steeds meer onbeantwoorde medische behoeften een geschikte behandeling krijgen. Zoals weesziekten en ernstige ziekten, die vroeger ongeneeslijk waren maar nu voor velen chronisch zijn geworden. De beschikbaarheid van deze geneesmiddelen verbetert aanzienlijk de overlevingskansen en de levenskwaliteit. Zonder dat er een alternatief voorhanden is.

De weesgeneesmiddelen weerspiegelen 1,6 % van het
terugbetalingsbudget van 2007 of 54,6 miljoen euro. De geneesmiddelen tegen kanker vertegenwoordigen 9,6 % of 323,5 miljoen euro. Terwijl in "DALY"´ , kanker 16,7 % bedraagt van de globale last van ziekten.

De prijs van innoverende geneesmiddelen weerspiegelt de zware en risicovolle investeringen in R&D, door de bedrijven gedurende 10 tot 15 jaar. Dit is met name het geval voor weesgeneesmiddelen en geavanceerde geneesmiddelen tegen kanker. Aangezien die geneesmiddelen maar door een beperkt aantal patiënten kunnen gebruikt worden, ligt de prijs hoog, om de R&D investeringen terug te verdienen.

Zonder de correcte vergoeding van de onderzoeksinspanningen van de bedrijven, via de verkoop van de bestaande geneesmiddelen, kan die R&D niet worden voortgezet.

De Amerikaanse (FDA), Europese (EMEA) of Belgische (FAGG) instanties laten geneesmiddelen slechts toe op de markt, na een grondige evaluatie van de klinische studies, waar duizenden patiënten hebben aan deelgenomen. Weesziekten hebben slechts een beperkt aantal patiënten. Daarom wordt de veiligheid en de doeltreffendheid noodgedwongen op een beperktere groep deelnemers afgetoetst.

Na de vergunning voor het in de handel brengen, buigen de nationale autoriteiten zich over de terugbetalingsmodaliteiten. Zij analyseren gedetailleerd het dossier van de bedrijven. Zowel de therapeutische meerwaarde als de economische impact van de nieuwe behandelingen worden nauwgezet en kritisch onderzocht door de gezondheidspartners. Die zetelen in de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG). Zij geven een positief of negatief advies en bepalen de terugbetalingsvoorwaarden.

De beschikbaarheid van nieuwe geneesmiddelen, met name voor weesziekten, betekent hoop voor tal van patiënten. Hun ziekten waren vroeger ongeneeslijk en werden miskend. Vaak betekenen die nieuwe geneesmiddelen de enige hoop voor patiënten en hun familie op een aanvaardbare levenskwaliteit of zelfs op overleving. Opdat de bedrijven die R&D kunnen voortzetten, is een correcte remuneratie van hun onderzoeksinspanningen vereist.

Tegelijkertijd is er een specifiek beleid nodig, op Belgisch vlak, om de R&D van weesgeneesmiddelen te stimuleren. In overeenstemming met de "verordening betreffende de erkenning van de weesgeneesmiddelen" (EG 141/2000) van de Europese Unie. Die verordening wil een impuls geven aan dat beleid in elke lidstaat. De ontwikkeling van die geneesmiddelen is moeilijk, gezien de complexiteit en de heterogeniteit van de ziekten en het beperkte aantal patiënten.

Vandaag zijn er 7000 weesziekten gekend. Dit zijn levensbedreigende of ernstige chronische ziekten bij minder dan 5 mensen op 10 000. Weesziekten betreffen in België 65 000 patiënten en hun familie. In België betekent dit enkele tientallen patiënten tot maximum 5.000 per aandoening. Momenteel heeft EMEA 30 weesgeneesmiddelen geregistreerd, 400 producten werden als weesproducten bestempeld.

DALY: Het door de WGO voorgestelde "Disability Adjusted Life Year", combineert de tijd die een patiënt leeft met een handicap en de tijd verloren omwille van een voortijdig overlijden. Een "DALY" vertegenwoordigt het equivalent van het verlies van een jaar in volle gezondheid. Het is een maatstaf voor de ernst van de ziekte. Bron : OMS, Priority Medicines for Europe and the world

De bijlage is beschikbaar op www.pressreleases.be.

Contact :
Olivier Remels,
or@pharma.be,
02 661 91 06

http://www.pharma.be

Attachments: http://www.belgadirect.be/Files/agim_20080508_145939_342/agim_20080508_145939_342_Att_1.doc