Volker Wessels Stevin NV

Duikers ingezet bij bouw garages L'Hermitage

6 mei 2008

De diepste bouwput van Flevoland is de komende tijd het werkterrein van Visser & Smit Bouw. Op 12 meter onder het maaiveld bouwen ze in het stadscentrum van Almere aan twee ondergrondse parkeergarages voor het kantorencomplex L'Hermitage. Met de hulp van professionele duikers is op maandag 5 mei gestart met het schoonmaken van paalkoppen waar de waterdichte betonvloer van de garages later op gestort wordt.

De zogenaamde habitat, een ruimte waarin de duikers werken, werd in de bouwkuip te water gelaten. Deze habitat wordt om een paalkop gezet en vervolgens maken de duikers van duikbedrijf COW de paalkoppen onder luchtdruk vrij van groutresten. Deze resten, bestaande uit water en cement, moeten ze weghalen om de aanhechting met de nog te storten onderwaterbetonvloer optimaal te maken. In totaal zijn er 1435 paalkoppen schoon te maken.

L'Hermitage moet het nieuwe zakencentrum worden van Almere. Naast het Centraal Station verrijzen drie imposante kantoorgebouwen met een totale oppervlakte van 100.000 m2, dat komt overeen met een werkbare ruimte van dertien voetbalvelden. Visser & Smit Bouw in niet de enige VolkerWessels onderneming die betrokken is bij dit prestigieuze kantorenproject. Collega's van Te Pas Bouw en Bouwbedrijf Wessels Rijssen zorgen samen voor de hoogbouw.

De twee parkeergarages krijgen een gezamenlijke capaciteit van 1500 auto's. Visser & Smit Bouw heeft voor dit project een design & construct contract afgesloten en de engineer-afdeling is verantwoordelijk voor het ontwerp van de garages. De garages zijn bedoeld voor de gebruikers van het kantorencomplex, maar staan in het weekend open voor bezoekers van het stadscentrum. Het maaiveld boven de parkeergarages wordt ingericht als park.

Te Pas Bouw en Bouwbedrijf Wessels Rijssen zijn sinds oktober 2007 gestart met de bouw van de kantoortorens 'Carlton' en 'Martinez'. Het gebouw Carlton wordt met een lengte van 120 meter het hoogste gebouw van L'Hermitage. De middelste toren is gebouw Martinez en tevens ook de laagste, met een hoogte van 78 meter. Het is nog onbekend wie het derde gebouw, genaamd 'Majestic' met een hoogte van 85 meter, gaat bouwen. Bijzonder aan het project is dat de bouwprocessen van de parkeergarages en de hoogbouw gelijktijdig plaatsvinden. In 2010 wordt L'Hermitage opgeleverd.