Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


Fietsmaand

05-05-2008: VVV's twee dagen middelpunt van Meimaand Fietsmaand

`Lokale routemakers zijn dé basis van grootste fietsevenement'

VVV's twee dagen middelpunt van Meimaand Fietsmaand

Het tweede weekend van de Meimaand Fietsmaand staat in het teken van de Nederlandse fietsroutespecialisten, de VVV's. Dat is logisch, want speciaal voor dit grootste landelijke fietsevenement hebben de lokale VVV's vele unieke fietsroutes samengesteld. Door stad en streek, maar ook met meerdaagse arrangementen. Een aantal daarvan is alleen komend weekend te bezoeken.
"Al die deskundige VVV-medewerkers weten van de hoed en de rand, kennen hun regio op hun duimpje, weten alle geheimpjes, die je als fietstoerist nu kunt bezoeken," aldus directeur Kees van Wijk van VVV Nederland, waar alle onafhankelijke VVV's bij zijn aangesloten.

De Meimaand Fietsmaand is een initiatief van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en de stichting Landelijk Fietsplatform. "Maar de basis van het evenement ligt natuurlijk bij de VVV'ers en de NTFU-vrijwilligers. Zonder hen was er geen Meimaand Fietsmaand," vindt NBTC-directeur Nederland Cees van der Padt.
Er zijn dit jaar ruim 400 routes. Een aantal is uniek, alleen maar in mei te rijden en soms `aangekleed' met bijzondere pleisterplaatsen. Er zijn ook bijzondere fietsroutes. Zo kun je terecht op de Fietspendelboot en onderweg genieten van het uitzicht over het Limburgse, Brabantse en Gelderse land. Ook boeiend is de 80-jarige oorlogroute, die gaat door het afwisselde landschap van de Achterhoek. Fietsen kan ook langs de Limes in het Betuwse land, waar je de Romeinen kunt ontmoeten.
Er is de route Fietsen onder de waterspiegel door het Zuidhollandse Groene Hart, waar je soms letterlijk onder de waterspiegel van de nabije boezem fietst. De Philips architectuurroute laat Eindhoven zien onder invloed van deze multinational.

De VVV's beschikken ook buiten de maand mei over de grootste verzameling fietsroutes. Een netwerk van ruim driehonderd VVV-vestigingen en -internetsites zorgt ervoor dat de fietsrecreant in Nederland goed op weg wordt geholpen. Het zoekportaal VVV.nl is een goed digitaal vertrekpunt. Daarop ook veel informatie over fietsvakanties met of zonder bagagetransport. En sinds kort met unieke fietsroutezoeker. Van Wijk: "Wie fietsen zegt, zegt VVV. Want dat is de `place to be' als het gaat om tips, informatie, routes, arrangementen en leuke dingen voor onderweg. Het hele jaar door."

Een overzicht van alle VVV's in Nederland, de fietsroutezoeker, leuke fietstips en veel andere informatie: www.vvv.nl . Voor alle routes en hoogtepunten van de Meimaand Fietsmaand: www.meimaandfietsmaand.nl .