Koninklijke bibliotheek

Tiele-lezing over uitgeverHenk Prakke

Den Haag, 23 april 2008 - Op donderdag 8 mei 2008 vindt vanaf 16.00 uur in de Koninklijke Bibliotheek de Tiele-lezing 2008 plaats. Dit jaar spreekt hoogleraar communicatiewetenschap prof.dr. Joan Hemels over âUitgever in de wetenschap, Henk Prakke (1900-1992) en zijn actuele boodschapâ.

Prakke, die wetenschappelijk uitgever was en tegelijk communicatiewetenschapper avant la lettre, was een ware duizendkunstenaar. Bij Koninklijke Van Gorcum in Assen bouwde hij een solide wetenschappelijk fonds van hoge kwaliteit op en moderniseerde het bedrijf op voortvarende wijze. Daarnaast deed hij zelf aan wetenschap en werd benoemd tot hoogleraar in Münster. Welke boodschap heeft hij voor uitgevers, communicatie- en boekwetenschappers van nu?

Joan Hemels (1944) is hoogleraar Communicatiewetenschap, in het bijzonder communicatiegeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was gasthoogleraar aan diverse universiteiten in België, Duitsland en Oostenrijk.

De Tiele-lezing wordt jaarlijks gehouden onder auspiciën van de Dr. P.A. Tiele-Stichting en de Koninklijke Bibliotheek. De Dr. P.A. Tiele-Stichting wil de boekwetenschap in Nederland bevorderen. Zij doet dat door het instellen van leerstoelen, het laten uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, het (doen) uitgeven van wetenschappelijke publicaties, het organiseren van symposia, congressen, lezingen etc.

De tekst van de lezing wordt gepubliceerd door Amsterdam University Press en is na afloop van de lezing ter plekke verkrijgbaar. Joan Hemels, Uitgever in de wetenschap, Henk Prakke (1900-1992) en zijn actuele boodschap (Amsterdam: Amsterdam University Press, 2008). Prijs: ⬠14,50

Aanmelden voor deze lezing is niet nodig.

Locatie: Aula Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag.
Datum en tijd: Donderdag 8 mei 2008 vindt vanaf 16.00

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland