Socialistische Partij

Een feestje van een jaarsalaris


08-05-2008 * Gedeputeerde Staten van de provincies Noord-Holland, Flevoland en Overijssel hebben op 11 april een feestje georganiseerd voor minister Camiel Eurlings, om bij hem de N23 nogmaals onder de aandacht te brengen. Uit de antwoorden van de door de SP gestelde schriftelijke vragen blijkt dat dit feestje maar liefst 25.000 euro heeft gekost. Al dit geld wordt opgehoest door de belastingbetaler.

Bovendien blijkt uit informatie die de SP bij het ministerie van verkeer en waterstaat heeft ingewonnen dat minister Eurlings helemaal niet bij het feestje aanwezig kon zijn. Ministers moeten zich op vrijdagen altijd beschikbaar houden voor de vergaderingen van de ministerraad. Harald Bos: "Gedeputeerde Staten wisten dit, althans hadden dit kunnen weten, maar zijn desalniettemin doorgegaan met de organisatie van dit feestje. Wij begrijpen dat niet."

Schokkend is ook het feit dat het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks in Noord-Holland er geen enkele moeite mee heeft om een feestje te organiseren dat vrijwel even veel kost als het bruto-jaarinkomen van een eenpersoons huishouden in 2005 (bron: centraal bureau voor de statistiek). Bert Putters: "In een paar uur wordt er zo even veel geld uitgegeven als waar veel huishoudens zich een jaar lang mee moeten redden."

De SP krijgt steeds grotere vraagtekens bij dit feestje en heeft daarom de onderstaande vervolgvragen gesteld aan het college.


1. Het feestje heeft circa ¤ 25.000 belastinggeld gekost, waarvan ¤ 18.750 ten laste van de Noord-Hollandse begroting. De SP vindt dit héél veel geld voor een feestje. Het zou kunnen zijn dat u flink heeft willen uitpakken om indruk te maken bij de minister, maar u wist - of had kunnen weten - dat de minister niet aanwezig kon zijn. Waarom organiseert u dan toch dit, op de minister gerichte, feestje?


2. De SP verzoekt u het bedrag van ¤ 18.750 te specificeren, om hiermee aan Provinciale Staten en aan de inwoners inzichtelijk te maken hoe de kosten zijn opgebouwd.


3. Waarom zijn de kosten van het feestje niet gelijk over de drie betrokken provincies (Noord-Holland, Flevoland en Overijssel) verdeeld; hoe is de verdeelsleutel tot stand gekomen?


4. Het Noord-Hollandse deel van ¤ 18.750 is betaald uit het voorbereidingskrediet Westfrisiaweg. Zijn er wensen uit de regio (bijvoorbeeld op het gebied van milieu- of inpassingsmaatregelen) die - tot nu toe - niet zijn gehonoreerd, maar die met een bijdrage van ¤ 18.750 wel gehonoreerd kunnen worden? Zo ja, om welke wensen uit de regio gaat het?


5. Bent u met de SP van mening dat ¤ 25.000 belastinggeld voor een dergelijk feestje een (buitensporig) hoog bedrag is? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u bereid om in de toekomst ook bijeenkomsten voor andere bevolkingsgroepen dan ministers even royaal van provinciaal geld te voorzien? Zo nee, waarom niet?