Gemeente Winterswijk


Besluiten raadsvergadering Winterswijk 24 april 2008: Raad stelt stedenbouwkundige kaders Spek-Ende en Notaristuin vast


29 april 2008

Winterswijk - Op donderdag 24 april legde de gemeenteraad de stedenbouwkundige kaders voor twee PPS-locaties vast, die voor 't Spek-Ende en voor de Notaristuin. Een motie van Winterswijks Belang om eventuele planschade volledig op de initiatiefneemster van de muziekkoepel te verhalen, haalde het na stemming niet.

Spek-Ende en Notaristuin
De raad stelde de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de twee PPS-locaties Spek-Ende en Notaristuin vast. In het algemeen was er grote waardering vanuit de raad voor het Spek-Ende en de Notaristuin, met name de snelheid waarmee de twee projecten nu van de grond komen. WB vroeg het college een kaderstellende nota voor te bereiden over het functioneren van de commissie Welstand, waarin met name de ruimtelijke posities van de gebouwen naar voren moeten komen. Wethouder Rik Gommers stemde daarmee in en gaf aan dat die nota met name richtinggevend zal zijn.

Behoorlijke opgave
Op de vraag van de CDA-fractie hoe de financiële stand van zaken van PPS Impuls is, kon Rik Gommers nog geen antwoord geven. Hij gaf aan dat hij niet zonder definitieve besluitvorming van de aandeelhouders van PPS (Woonplaats, OBW en de gemeente) inzicht in de financiële positie kan geven, maar hij gaf wel aan dat het 'een behoorlijke opgave' is. De stedenbouwkundige kaders voor de overige drie PPS-locaties (Spoorzone, Stationspark en Sioterrein) worden later dit jaar aan de raad voorgelegd.

Motie planschade muziekkoepel
Winterswijks Belang bracht een motie in over de afwikkeling van de planschade van de muziekkoepel. WB wilde dat in de overeenkomst de planschade zo zou worden gewijzigd dat eventuele planschade volledig op de initiatiefneemster kan worden verhaald. In de overeenkomst is geregeld dat eventuele planschade voor 50% op de gemeente worden verhaald. De andere helft is voor rekening van de initiatiefneemster.

De initiatiefneemster is muziekvereniging Excelsior die in het kader van haar 100-jarig bestaan de inwoners van Winterswijk vorig jaar een muziekkoepel cadeau gaf. Burgemeester en wethouders verleenden vorig jaar een bouwvergunning voor de koepel in de Scholtenbrug. De PvdA-fractie bracht een aanpassing aan in de motie van WB: eventuele planschade moet volledig voor rekening van de gemeente Winterswijk komen. De PvdA vond het ongepast dat bij het aanvaarden van een geschenk, de initiatiefneemster, ook nog op te laten draaien voor planschade. Beide moties werden verworpen.