GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks stelt vragen over terugtrekken Shell uit RCI

Rotterdam, 8 mei 2008

Naar aanleiding van de mededeling van Shell dat het bedrijf zich terugtrekt uit het Rotterdam Climate Initiative (RCI) stelt GroenLinks-raadslid Arno Bonte schriftelijke vragen aan het college van B&W. Hij maakt zich zorgen over het slagen van de doelstelling om 50 procent CO2 te reduceren tot 2025. Bonte stelt voor om de vrijblijvende intenties te vervangen door afdwingbare doelstellingen.

GroenLinks heeft de volgende vragen aan het college van B&W:


* Welke consequenties heeft het terugtrekken van Shell uit het RCI voor het slagen van de doelstelling om 50 procent CO2 te reduceren tot 2025?
* Heeft u signalen van andere deelnemers die van plan zijn uit het RCI te stappen?
* Bent van mening dat halvering van de uitstoot van CO2 ten opzichte van 1990 ook zonder deelname van Shell in de periode tot 2025 gerealiseerd kan worden?
* Bent u met ons van mening dat de vrijblijvende doelstelling die is opgenomen in het RCI als risico heeft dat deelnemers halverwege de rit af kunnen haken?
* Bent u met ons van mening dat het wenselijk zou zijn om de doelstelling van 50 procent CO2 reductie in 2025 in harde afspraken op te nemen?

Een aantal milieuorganisaties is bezig met een burgerinitiatief voor het vaststellen van een Klimaatwet, waarin de CO2-reductie per sector verplichtend wordt opgelegd. Daarmee wordt een eerlijk speelveld voor bedrijven gecreëerd en wordt voorkomen dat bepaalde bedrijven onder afspraken uitkomen.


* Bent u bereid om richting minister Cramer uw steun uit te spreken voor zo'n Klimaatwet?
* Bent u bereid om er bij minister Cramer voor te pleiten om in die Klimaatwet de mogelijkheid op te nemen voor gemeenten om verdergaande verplichtende afspraken te maken?


---