Gemeente Wervershoof


* Bekendmakingen

Verslag informatieavond over fusiebesluit Wervershoof

07 mei 2008
Op 22 april werd voor inwoners van de gemeente Wervershoof een informatieavond gehouden over het besluit om een fusie aan te gaan met Andijk en Medemblik. Het verslag daarvan is nu beschikbaar. VERSLAG INFORMATIEAVOND WERVERSHOOF OVER DE VOORGENOMEN FUSIE VAN DE GEMEENTEN WERVERSHOOF, ANDIJK EN MEDEMBLIK D.D. 22 APRIL 2008


1. Inleiding burgemeester F. Vletter
Ik heet u allen hartelijk welkom. Deze avond staat in het teken van de voorgenomen fusie. In dat kader willen wij graag van u weten hoe uw mening hierover is.
Wij zullen uw opmerkingen noteren en meenemen in het verdere traject. Het verslag van de vergadering maakt onderdeel uit van de besluitvorming en zal op de website worden geplaatst. Aparte zienswijze kunt u schriftelijk indienen.
Eerst een korte terugblik naar het verleden.
Fusie en samenwerking tussen Andijk, Medemblik en Wervershoof kent een lange geschiedenis.
Van 1414 tot 1795 hoorden Wervershoof en Medemblik bij elkaar. Van 1795 tot 1804 waren ze apart en van 1804 tot 1811 waren ze weer samen. Toen, in 1811, gingen Wervershoof en Andijk samen. Dat duurde nog korter. In 1817 gingen ze weer uit elkaar. Tot de dag van vandaag zijn Andijk, Medemblik en Wervershoof drie zelfstandige gemeenten. Wel zijn er veel vormen van samenwerking geweest.
Kortom: wie denkt dat de fusie Andijk, Medemblik, Wervershoof iets nieuws is, kan dat dus snel vergeten. De rode draad door de geschiedenis loopt is dat er steeds gezocht is naar de combinatie die het best past bij de tijd.
En in deze tijd past het dat Wervershoof nadenkt over haar positie. Kunnen we nog zelfstandig blijven. De gemeenteraad is van mening van niet. Daarom is besloten te fuseren. Wederom met Andijk en Medemblik. Het gaat vanavond eigenlijk om twee vragen, te weten: Waarom fusie en waarom deze fusie?

Eerst waarom fusie?
De rijksoverheid draagt steeds meer taken naar de gemeenten over. Denkt u aan de Wet Werk en Bijstand de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Maar er komen nog meer nieuwe wetten dus taken voor de gemeente aan. Daardoor wordt het voor kleinere gemeenten steeds zwaarder. Onze organisaties worden bemand door goede mensen maar de organisatie als geheel is te klein en daardoor te kwetsbaar. Daardoor kunnen we de burger op de lange duur niet meer bieden waar zij recht op heeft. De gemeente wil ook naar de toekomst de dienstverlening aan inwoners kunnen garanderen en verder verbeteren. Denkt u daarbij aan bijvoorbeeld openstelling van het loket en de digitale dienstverlening.
De gemeente wil ook graag de voorzieningen in de dorpen in stand houden en verbeteren.
Als de gemeente overlegt met professionele partijen zoals bedrijfsleven, regio, provincie en rijk wil zij een sterke gesprekspartner zijn en blijven. Dat is ook van het allergrootste belang voor de burger. Er hebben in Werst Friesland recent fusies plaatsgevonden. We merken dat de krachtsverhoudingen daardoor gewijzigd zijn. Er zijn grotere gemeenten gekomen. De gemeenteraad is tot de conclusie gekomen dat het om al deze redenen noodzakelijk is om te gaan fuseren.

Waarom een fusie tussen Wervershoof, Andijk en Medemblik? De gemeenteraad van Wervershoof is van mening dat Andijk en Medemblik uitstekende fusiepartners zijn. De gemeenten tonen veel overeenkomsten. Het zijn plattelandsgemeenten met meerdere kernen met een sterke sociale structuur. Er is bijvoorbeeld overal een bloeiend verenigingsleven.
Er is nu al duidelijk overeenstemming tussen de drie gemeenteraden over beleid dat gericht is op het instandhouden en, waar nodig, versterken van de kernen. Denkt u hierbij aan woningbouw en de voorzieningen.
Ook de agrarische achtergrond hebben de gemeenten gemeen. Het is en blijft een belangrijke economische motor in de nieuwe gemeente. Denkt u ook aan de mogelijkheden om gezamenlijk iets te doen aan toerisme, zowel buiten de dijk aan de IJsselmeerkust als binnen de dijk met wandelen fietsen en varen over de binnenwateren. Dit is in het kort wat ik er vanavond over wil zeggen.

In gesprek met de burgers
Er zijn 5 burgers aanwezig. Daarom wordt er gekozen voor een plenaire discussie in plaats van het discussiëren in kleine groepjes zoals dat aanvankelijk gepland was. Mevr. Steltenpool-Visser heeft 12 jaar raadslidmaatschap achter de rug. In die tijd, 11 jaar geleden, kwam het woord "fusie" ook langs. Binnen het SOW waren toen plannen om West-Friesland in vieren te delen. Tot haar grote genoegen ziet zij nu één van die stukken terug. Tot haar grote verdriet is door het referendum van de gemeente Wervershoof de fusie toentertijd niet doorgegaan. Zij hoopt dat dit nu wel zal doorgaan.

Dhr. Verlaat vindt dat er geen recht gedaan wordt aan de mening van de bevolking die uit de uitslag van de enquête die eerder is gehouden. Er wordt niet geluisterd naar de bevolking. Hij kijkt naar de opkomst van de bevolking tijdens deze avond die minimaal is. De bevolking is murw geslagen.
Dhr. Lakeman vindt de fusie die nu voor ogen staat te beperkt. Hoe denkt de gemeente na de fusie de lokale posities zoals bijv. loketfuncties te handhaven?
Burgemeester Vletter antwoordt dat juist over het dienstverleningsconcept al is gesproken, omdat de raden dat belangrijk vinden. In de bestaande gemeenten zullen frontoffices (decentrale balies) komen zodat de burgers daar terecht kunnen in hun eigen oude gemeente. Dit is in het 1e ARHI besluit opgenomen. Bekeken wordt ook of de dienstverlening via internet verbeterd kan worden. De kosten voor het optimaliseren van de dienstverlening via internet zijn hoog, maar de verwachting is dat de kosten voor een grotere gemeente relatief lager zullen zijn.
Mevrouw Steltenpool-Visser zegt dat één van de argumenten waarom het vorige keer niet door is gegaan, was dat het allemaal veel duurder zou worden. Hoe is dit in de nieuwe situatie? Worden de OZB aanslagen en dergelijke hoger? Hoe ziet het financiële plaatje eruit? Burgemeester Vletter antwoordt dat de lokale lasten door de fusie beïnvloed kunnen worden, maar het belangrijkste aspect om te fuseren is de ambitie van de gemeente. De burger bepaalt welke partijen die in de raad komen. Als die partijen een hoog ambitieniveau hebben, kan de lastendruk toenemen. Er zijn op dit moment echter geen signalen dat de lastendruk zal gaan afwijken van het huidige beeld. Het referendum betrof gestuurde vraagstelling die niet duidelijk was. Nu heeft de burgemeester ook teksten gezien waarin wordt aangegeven dat het geld van Wervershoof in de haven van Medemblik zou gaan zitten. De gemeente Medemblik heeft echter een goede financiële overeenkomst met het Rijk voor de haven.

Dhr. Verlaat vindt het erg dat er denigrerend over het referendum wordt gesproken. Het gaat om een besluit van de bevolking. Het probleem is dat er nu niet gekeken is naar andere fusiemogelijkheden. Er is geen onderzoek gedaan naar andere vorm van samenwerking. Medemblik zit in een fusieproces dat nog niet is afgerond. Nu komt dit er voor Medemblik bij. Zou het niet beter zijn als Medemblik deze fusie eerst laat betijen en kijkt hoe zich dat verder gaat ontwikkelen? Burgemeester Vletter antwoordt dat er informeel contact is geweest met de gemeente Drechterland over een mogelijke fusiecombinatie. Dit contact heeft echter weinig resultaat opgeleverd. Dhr. Verlaat vraagt of er niet meer gedaan kan worden met een rekenkamercommissie. Het zou prettig zijn als daar iets over bekendgemaakt was.Burgemeester Vletter antwoordt dat alle besluiten in openbaarheid genomen worden.
Dhr. Verlaat vindt dat het bij een fusie niet alleen geld een beweegreden moet zijn. Als er een goed product aangeboden kan worden, is een fusie goed, maar dhr. Verlaat heeft dat tot nu toe niet gezien met betrekking tot deze fusie. Alleen de angst dat het anders van bovenaf opgelegd wordt, is ook niet de bedoeling. Burgemeester Vletter antwoordt dat deze stap niet uit angst voortkomt.

Decentrale loketten?
Dhr. Broedersz (raadslid ABC) stelt namens burgers die hij gesproken heeft de volgende vragen:Waar komt het nieuwe gemeentehuis? Komen er punten met gemeentefuncties in de kernen waar mensen makkelijk naartoe kunnen?
Burgemeester Vletter wijst erop dat hij eerder op de avond al gesproken heeft over de decentrale loketten. De raad neemt een besluit over de plaats van het nieuwe gemeentehuis.

Dhr. Steltenpool (raadslid VVD) was 6 jaar geleden tegen een fusie. In die tijd is er echter veel veranderd, waarbij de rijksoverheid veel taken overhevelt naar de gemeenten zoals WMO, bijstandswet, wet werk en inkomen, persoonsregistratie enz. Om die reden vindt dhr. Steltenpool fusie nu wel een goede zaak.
Dhr. Sijm (raadslid Zwaagdijker Dorpsbelang) merkt op dat een fusie in WAMNK eerder is onderzocht. Dit kwam redelijk overeen met de fusie die nu wordt aangegaan. Er is voldoende onderzocht. Het is niet zomaar dat gekozen wordt voor een fusie WAM verband. De factor financiën is niet aan de orde geweest. Er wordt niet gefuseerd omdat het goedkoper zal worden. Dhr. Sijm denkt ook niet dat het goedkoper zal worden. Hij denkt dat de kosten hetzelfde blijven als nu na de fusie. Er moet vooral gekeken worden naar hoe de gemeente eruit ziet. De nieuwe gemeente grenst straks aan één kant aan de Westfrisiaweg en gaat verder rond het IJsselmeer. Een groot voordeel van deze fusie is ook dat de nieuwe gemeente zich zeker sterk zal maken voor de kernen, omdat er geen grote stad bij betrokken is die het allemaal wel even zal regelen.
Burgemeester Vletter zegt dat Wervershoof en Andijk qua aantal kernen net zo groot zijn als Medemblik. In het college programma van Gedeputeerde Staten staat dat fusies van onderaf moeten komen. Dit staat ook in het regeerakkoord van het huidige kabinet. Toch heeft er zeer recent een kentering in deze opstelling plaatsgevonden. De burgemeester geeft hiervoor een voorbeeld van een fusie in de Gooi en Vechtstreek, waarbij Provinciale Staten ingegrepen heeft. De WAM fusie zal nog verdedigd moeten worden. Uit strategische overwegingen is het niet onverstandig te proberen tot uitvoering te brengen wat gemeenten zelf willen in plaats van dit door andere bestuurskrachten te laten doen. Mevrouw Steltenpool-Visser denkt dat erop aangedrongen zal worden de gemeenten Enkhuizen en Stede Broec bij de fusie te betrekken. Kunnen de WAM gemeenten dan een vuist maken en aangeven dat zij dat niet willen?
Burgemeester Vletter zou moeten speculeren als hij een antwoord moet geven op deze vraag. Hij kent vanuit de historie niet veel voorbeelden waar uiteindelijk ingegrepen is in een vrijwillig voorgestelde fusie. Uitzonderingen bevestigen echter de regels. Hij weet niet welke krachten spelen. Als de raden deze fusie willen is het wel goed dat er met overtuigingskracht voor gegaan wordt.

3. Verdere procedure

- De opmerkingen die vanavond zijn gemaakt en die eventueel nog schriftelijk komen, zullen worden meegenomen in het 2e ARHI besluit.
- Op 26 mei a.s. loopt de inspraakprocedure af.
- De Minister vraag om een visie voor heel West-Friesland. Op 28 mei a.s. vindt daarom een bestuurlijk overleg plaats dat georganiseerd wordt door de provincie.

- In juni 2008 het 2e ARHI besluit.

- Begin 2009 moeten de stukken met betrekking tot de voorgenomen fusie aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

- Als de gemeenten de fusiedatum 1 januari 2010 willen hallen, moet de Tweede Kamer hierover uiterlijk in september/oktober 2009 een besluit hebben genomen en moet er een wetsvoorstel liggen.
- In oktober/november 2009 kunnen dan verkiezingen worden gehouden.

4. Sluiting
Hand-outs met situatietekeningen van het gebied worden uitgereikt. Burgemeester Vletter bedankt de aanwezigen voor hun inbreng en sluit de vergadering om 20.35 uur.

Raadhuisplein 1 1693 EA of Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171