Dienstenbond CNV
Nieuws

7 mei 2008

Extra waarborg zwarte lijst winkelpersoneel is een wassen neus

CNV Dienstenbond blijft onverkort tegen het gebruik van een zwarte lijst in de detailhandel voor personeel dat fraudeert of steelt. Gisteren is bekend gemaakt dat de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) het waarschuwingsregister voor interne fraude binnen de detailhandel hebben aangepast naar aanleiding van een onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Voor CNV-bestuurder Fedde Monsma blijft gelden dat de detailhandel geen eigen rechter moet spelen.

Het CBP geeft richtlijnen voor het beheren van de persoonsgegevens, maar zegt niets over de procedure om geplaatst te worden op de lijst of er van af te komen. Monsma: "Mijn vrees is de willekeur in het plaatsen van mensen op die lijst. Een melding van de politie is al voldoende om mensen op de lijst te plaatsen. In het Nederlands rechtsbestel is het zo dat mensen onschuldig zijn totdat het tegendeel is bewezen. Dit principe wordt met voeten getreden. De "werkgeversrechter" bepaalt wel wat er met frauderende werknemers gebeuren moet".

Bovendien is er in Nederland een rechter die een medewerker zal veroordelen als een persoon schuldig bevonden wordt. Daar zal een passende straf bij horen. Nog eens een extra sanctie door het beroepsverbod dat werkgevers instellen is dubbelop. Fedde Monsma: "Zonder enige vorm van toezicht speelt de werkgever eigen rechter."

Er zijn andere mogelijkheden om vast te stellen of een werknemer een "verleden" heeft. Ex-minister Donner van Justitie heeft al eens de mogelijkheid aangegeven van de Verklaring Omtrent Gedrag. Ook sectorale initiatieven binnen het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD) waar werkgevers en CNV Dienstenbond samen hard aan werken geven veel mogelijkheden om de winkelcriminaliteit te bestrijden.

Uiteraard wordt winkelcriminaliteit in welke vorm dan ook door CNV Dienstenbond veroordeeld. Dat kan gewoon niet. Echter, dit soort disproportionele maatregelen staan in geen verhouding. Monsma: "Wij leggen toch ook geen zwarte lijst aan van werkgevers waar de CAO niet nageleefd wordt? Dan gaan wij toch ook eerst met elkaar in overleg om één en ander op te lossen, zonder eigen rechter te spelen? "