Ingezonden persbericht

Published: 08:00 08.05.2008 GMT+2 /HUGIN /Source: OncoMethylome Sciences /BXS: ONCOB /ISIN: BE0003844611

OncoMethylome Sciences geeft business update uit voor eerste kwartaal 2008

Luik (België) - 8 mei 2008, 08u00 MET - OncoMethylome Sciences (Euronext Brussels: ONCOB, Euronext Amsterdam: ONCOA) gaf vandaag zijn eerste business update uit in overeenstemming met de Europese richtlijn in verband met transparantie, die in België sinds 2008 van kracht is. De business update geeft een overzicht van materiële gebeurtenissen en transacties die plaatsvonden in de loop van het eerste kwartaal van 2008. Daarnaast geeft het een beeld van de financiële positie aan het einde van deze periode.

Q1 2008 materiële gebeurtenissen

Tijdens het eerste kwartaal van 2008 boekte OncoMethylome vooruitgang in zijn pijplijn van innovatieve tests voor de diagnose van kanker in een vroeg stadium en voor het personaliseren van kankerbehandelingen. Op het vlak van tests voor gepersonaliseerde behandelingen verleende OncoMethylome een commerciële licentie aan LabCorp voor het testen van de methylatiestatus van het MGMT-gen. De MGMT- test van OncoMethylome is gebaseerd op studies waaruit gebleken is dat het stilleggen van het MGMT-gen door methylatie, hersentumoren kan identificeren waarvan de kans groter is dat ze zullen reageren op standaard chemotherapeutische stoffen. Momenteel werkt men aan de prospectieve bevestiging van deze bevindingen in een grote internationale fase III studie naar hersenkanker. Het rekruteren van proefpersonen voor deze studie zal vermoedelijk dit jaar worden afgerond. De test wordt ook gebruikt in klinische studies van fase II en III voor ten minste vijf andere soorten kanker.

Daarnaast identificeerden de medewerkers van OncoMethylome nieuwe DNA methylatie-merkers die in verband worden gebracht met recidive van longkanker in een vroeg stadium. De resultaten, die werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine (NEJM 2008; 358; 22-32), geven informatie over tumoren en lymfeklieren van patiënten met longkanker. Als uit de evaluatie bleek dat twee specifieke genen via methylatie waren stilgelegd, had een patiënt 15 tot 25 keer meer kans dat de longkanker terugkwam dan patiënten bij wie de genen niet gemethyleerd waren. OncoMethylome gelooft dat het identificeren van patiënten die veel kans hebben op recidive van longkanker zeer waardevol zou zijn voor artsen bij de keuze van de meest geschikte behandeling. In de VS en Europa worden grotere klinische verificatiestudies georganiseerd om deze eerste resultaten te bevestigen.

Op het vlak van kankerdiagnostiek startte OncoMethylome een grote internationale klinische studie naar colorectale kanker op. Bedoeling van deze studie is het valideren van de bloedtest van OncoMethylome voor het opsporen van colorectale kanker. Het Duitse gedeelte van de studie wordt geleid door Signature Diagnostics AG, een bedrijf waarin OncoMethylome een minderheidsaandelenpakket verwierf en voorkeurrecht verkreeg op een voorspellende test voor recidive van colorectale kanker, die wordt ontwikkeld door Signature Diagnostics. Tot slot wist OncoMethylome in Q1 2008 een licentie te verwerven op bepaalde testtechnologieën van Epigenomics AG. De technologieën waarop een licentie werd verworven, bieden OncoMethylome bijkomende flexibiliteit bij de keuze van distributiepartners voor zijn favoriete MSP genmethylatiedetectietechnologie, ondanks de diversiteit van de laboratoriumplatforms van de kandidaat-verdelers.

"OncoMethylome bevindt zich in op een overgangspunt. Het evolueert van een R&D bedrijf naar een commercieel bedrijf met een stevige pijplijn van actuele en toekomstige producten. Het is momenteel onze prioriteit om de innovatieve tests van OncoMethylome beschikbaar te maken voor artsen", aldus Herman Spolders, CEO van OncoMethylome. "De voorbije jaren hebben we drie tests in licentie gegeven aan partners in de VS. Dit jaar hopen we onze eerste producten op de markt te brengen via commerciële lanceringen door servicelaboratoria in de VS. Bovendien verkennen we onze mogelijkheden om onze producten in Europa te lanceren als testkits en testservices."

Voornaamste niet-gecontroleerde financiële resultaten op 31.03.2008

Bedragen voor het afgelopen kwartaal
In duizenden euro's
31 maart 2008
31 maart 2007
Opbrengsten
765
572
EBITDA-winst (verlies)
(3.189)
(3.485)
EBIT expoitatiewinst (verlies)
(3.439)
(3.620)
Nettowinst (verlies)
(3.321)
(3.367)
Cash en equivalente middelen
27.175
29.610

Om dit persbericht te downloaden als PDF, klik hier: Persbericht PDF

Over OncoMethylome Sciences
OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB; Euronext Amsterdam: ONCOA) is een bedrijf actief in moleculaire diagnostiek, dat genmethylatietests ontwikkelt om artsen te helpen bij de doeltreffende opsporing en behandeling van kanker. Meer specifiek zijn de tests van het bedrijf ontworpen om artsen te helpen bij (i) de nauwkeurige opsporing van kanker in een vroege ontwikkelingsfase, (ii) het voorspellen van de respons van de patiënt op de behandeling met geneesmiddelen en (iii) het voorspellen van de kans dat de kanker terugkeert.

OncoMethylome bezit een brede productontwikkelingspijplijn bestaande uit tien producten en een stevig palmares op het vlak van partnerships. Het bedrijf werkt samen met grote internationale onderzoekscentra voor moleculaire oncologie, zoals de Johns Hopkins University, en heeft een aantal commerciële en samenwerkingspartnerships met Veridex LLC, een bedrijf van Johnson & Johnson, LabCorp, Schering-Plough Corp., GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott, de afdeling BioScience van Millipore Corporation en EXACT Sciences Corp. De producten van OncoMethylome zijn gebaseerd op de methylatietechnologie, een uitvinding van Johns Hopkins University (VS).

OncoMethylome werd opgericht in januari 2003 en heeft vestigingen in Luik en Leuven (België), in Durham (USA, NC) en in Amsterdam (Nederland).



Ingezonden persbericht