Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Het Europese Kwalificatieraamwerk: een nieuw hulpmiddel om kwalificaties te vertalen

De Europese Commissie heeft op 23 april jongstleden ingestemd met het European Qualification Framework (EQF). Daarmee is voor lidstaten de weg vrij naar goedkeuring van deze vrijwillige regeling, die leven lang leren en mobiliteit bevordert doordat het gemakkelijker wordt om individuele kwalificaties in Europa te vergelijken.

Met het EQF kunnen kwalificatiessystemen en -kaders van verschillende landen met elkaar in verband gebracht worden. Het werkt als vertaalinstrument om kwalificaties te verduidelijken aan werkgevers, individuen en instellingen, zodat werknemers en leerlingen hun kwalificaties in andere landen kunnen gebruiken.

Het EQF is van toepassing op kwalificaties in alle sectoren van onderwijs, met inbegrip van algemeen onderwijs, beroepsonderwijs en hoger onderwijs. De kern van het raamwerk bestaat uit acht referentieniveaus voor kwalificaties, vanaf het eind van leerplicht (niveau 1) t/m het hoogste niveau (8: doctoraat of equivalent). De niveaus zijn gebaseerd op 'learning outcomes' (wat een leerling weet, begrijpt en kan doen) en niet op 'learning inputs' (de lengte van een opleiding, het type van instelling enz.). Zo wordt het mogelijk om het EQF voor verschillende systemen te gebruiken.

Het EQF versterkt de bestaande mobiliteitsprogramma's en instrumenten van de EU, zoals het Europass portfolio. Landen kunnen uiterlijk in 2010 hun kwalificatiesystemen aan het EQF koppelen. Vanaf 2012 moet op ieder diploma een EQF-referentieniveau vermeld staan.

Veel landen ontwikkelen momenteel een nationaal kwalificatieraamwerk (NQF) in antwoord op het EQF. Kwalificatiekaders worden meer en meer gezien als instrument om verschillende delen van het onderwijssysteem van een land op elkaar aan te sluiten, zodat een flexibele leerweg vergemakkelijkt wordt.

Meer informatie:
The European Qualifications Framework