Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa herziet boetes boomkwekerijen

08-05-2008

De NMa heeft in een nieuw besluit de boetes van twee boomkwekerijen verlaagd. Nadat het besluit op 13 november 2007 was genomen, bleek dat de gegevens over de omzetten die de ondernemingen aan de NMa hadden verstrekt, niet juist waren.

De verlaging van de boetes doet niet af aan de ernst van de overtreding die eerder plaatsvond: het maken van kartelafspraken. De NMa heeft de boetes verlaagd omdat deze gebaseerd waren op onjuiste gegevens over de omzetten, die de twee ondernemingen eerder hadden verstrekt aan de NMa.

Voorgeschiedenis
Vorig jaar heeft de NMa zeven boomkwekerijen beboet vanwege het maken van kartelafspraken, de boetes van de andere boomkwekerijen blijven wel gehandhaafd. De betrokken ondernemingen voerden in wisselende samenstelling overleg voorafgaand aan de inschrijving op aanbestedingen van boomkwekerijproducten, zoals bomen en heesters, aan gemeenten. Een aanbestedingsafspraak vormt een zeer zware overtreding van de Mededingingswet. Door de kartelafspraken zijn gemeenten benadeeld, doordat zij een hogere prijs betaalden dan de prijs die onder normale concurrentie tot stand gekomen zou zijn.

Vermoeden van een overtreding?
Ondernemingen en opdrachtgevers van ondernemingen die vermoeden dat er sprake is van een overtreding van de Mededingingswet kunnen dit melden bij de NMa. Ondernemingen en beboetbare natuurlijke personen kunnen een clementieverzoek indienen. Op basis van een clementieverzoek kunnen ondernemingen en beboetbare natuurlijke personen boete-immuniteit of verlaging van de boete ('clementie') verkrijgen, indien zij zelf informatie doorgeven aan de NMa over kartels waarbij zij betrokken zijn of zijn geweest. Voorwaarde is dat zij zich melden bij het Clementiebureau van de NMa en waardevolle informatie verstrekken. De NMa heeft daarvoor richtsnoeren opgesteld. Het Clementiebureau van de NMa is te bereiken via telefoon 070 330 1710, fax 070 330 1700 of e-mail: clementie@nmanet.nl.