Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Persbericht, 8 mei 2008

Dit bericht staat ook op: http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_7DZBF6

Evaluatiecommissie bepleit sterkere positie NWO

NWO werkt kwaliteitsverhogend, effectief en efficiënt

NWO is blij met het rapport van de externe evaluatiecommissie, dat op 6 mei werd aangeboden aan minister Plasterk. De commissie concludeert dat NWO een effectieve en efficiënte organisatie is met een onomstreden positie als subsidieverlener in het wetenschappelijk veld. NWO speelt een essentiële rol bij de selectie op kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek. NWO werkt kwaliteitsverhogend en het verkrijgen van een NWO-subsidie wordt als prestigieus gezien. Kritisch is de commissie over de positie die NWO krijgt toebedeeld in het innovatiesysteem.

De komende periode zal NWO de conclusies van de commissie intern en met de minister van OCW bespreken, en nagaan hoe de aanbevelingen van de commissie geïmplementeerd kunnen worden.

*** Groot draagvlak ***
De commissie sprak uitgebreid met ruim tachtig personen uit wetenschap en samenleving. Voorzitter Peter van der Vliet daarover in het voorwoord: 'Daarbij is ons opgevallen hoe groot het draagvlak in Nederland is voor NWO en hoeveel waardering er bestaat voor de wijze waarop NWO haar kerntaken vervult. Steun via NWO wordt als prestigieus ervaren, werkt kwaliteitsverhogend en speelt een essentiële rol bij de carrière van onderzoekers, van jong tot oud.'

Waardering is er verder voor de efficiëntie van NWO, een aantal specifieke instrumenten waaronder de Vernieuwingsimpuls (Veni, Vidi, Vici), de regierol van NWO op diverse terreinen en voor de kwaliteit van de NWO-instituten.

*** Maatschappelijke inbedding moet beter ***
Kritische geluiden hebben met name betrekking op de beperkte positie die NWO krijgt in het innovatiesysteem. De commissie concludeert dat veel onderzoeksgeld in Nederland ten onrechte buiten NWO om wordt verdeeld. Het budget van NWO is mede daardoor onvoldoende voor de noodzakelijke extra investeringen in de wetenschap en voor het ontplooien van nieuwe initiatieven.

Verder vindt de commissie dat NWO zich nauwer moet verbinden met andere belangrijke spelers in het wetenschaps- en innovatiesysteem. Ook de samenwerking met maatschappelijke organisaties moet versterkt worden, zodat maatschappelijke vraagsturing nog beter wordt ingebed in de beleidsontwikkeling van NWO. Ten slotte doet de commissie aanbevelingen om de structuur van de organisatie hierop aan te passen.

*** NWO neemt versterking samenwerking ter hand ***
Peter Nijkamp, voorzitter NWO: 'De commissie komt met een aantal serieuze aanbevelingen die we in de komende weken grondig bestuderen. We zijn uiteraard blij met het grote draagvlak voor NWO en de waardering die uit het rapport spreken. De opmerkingen met betrekking tot onze positionering in het maatschappelijk veld nemen we zeker ter harte. In ons strategisch plan 2007-2010 hebben we al diverse voornemens op dit terrein geformuleerd. Met de uitvoering zijn we zeer nadrukkelijk bezig. Het succes daarvan vertaalt zich in diverse strategische samenwerkingsverbanden rondom onze thema's en in extra budget voor maatschappelijk geïnspireerd toponderzoek. Maar we zijn nog niet waar we wezen willen. We vertrouwen erop dat de minister met het evaluatierapport in de hand ons zal steunen bij de versterking van onze positie.'

Het volledige evaluatierapport staat op http://www.nwo.nl/files.nsf/pages/NWOA_7EEHP8/$file/Evaluatierapport%20NWO.pdf

De reactie van het Algemeen Bestuur van NWO aan de minster staat op http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_7EEHSL

----------------------
Noot voor de redactie,