Ingezonden persbericht

Inhoudsopgave meinummer Tijdschrift voor Psychiatrie

Kinderdoding en psychiatrische stoornissen

In de periode 1992-2001 werden in Nederland 70 zaken geregistreerd van kinderdoding door ouders, hierbij kwamen 85 kinderen om het leven; de afgelopen jaren kwam daar nog een aantal zaken bij. Deze gezinsdrama's roepen veel vragen op. Kinder- en jeugdpsychiater Linda Dil en medeauteurs vroegen zich af wat de invloed is van psychische aandoeningen bij kinderdoding door de ouders, en om welke aandoeningen het gaat.

Bij de daders bleken veel psychische stoornissen voor te komen. Depressie, al dan niet met psychotische kenmerken, kwam het meeste voor, gevolgd door schizofrenie. Veel daders waren zelf in hun jeugd slachtoffer van mishandeling of kwamen uit probleemgezinnen. Verder hadden de daders veel andere problemen, zoals persoonlijkheidsstoornissen en verslaving. Ook hadden zij vaak een benedengemiddelde intelligentie, ging het hun sociaaleconomisch niet voor de wind en waren zij vaak werkloos, zo bleek uit de literatuur die de auteurs onderzochten. In totaal inventariseerden de auteurs 311 gevallen van kinderdoding door de ouders.

Dil en collega's concluderen dat een psychische stoornis bij één van beide ouders een risicofactor is voor kinderdoding. De psycholoog Toon Verheugt toonde onlangs aan dat kindermoordenaars in 40% van de gevallen van tevoren aangeven dat ze zichzelf of hun kinderen iets willen aandoen. Meer aandacht voor dergelijke alarmsignalen zou een aanknopingspunt kunnen zijn voor vroege signalering en preventie.

Energiedrankjes: geven ze je vleugels?

Energiedrankjes bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne als een gemiddeld kopje koffie. Het drinken van een sterke kop koffie zorgt voor dezelfde 'mentale stimulering' als een energiedrankje. Dit concluderen Frederique van den Eynde en medeauteurs na literatuuronderzoek naar de cognitieve effecten van energiedrankjes.

De populaire drankjes bevatten naast cafeïne ook glucose, taurine en glucuronolacton. Volgens de producenten verbeteren de drankjes het fysieke uithoudingsvermogen, de reactiesnelheid en de aandacht. Dit zou te danken zijn aan de interactie tussen de verschillende ingrediënten. De effecten van energiedrankjes op de cognitieve prestaties blijken echter in hoofdzaak toe te schrijven aan cafeïne. Bovendien worden de werkelijke 'chemische' effecten van de drankjes mogelijk ook versterkt door subjectieve gewaarwordingen en het placebo-effect bij het drinken ervan.

Voor meer informatie en alle artikelen zie www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

www.tijdstroom.nl

www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

info@tijdstroom.nl



Ingezonden persbericht