GroenLinks in de Europese Unie
PERSBERICHT

Diepzeevisserij moet fors duurzamer

Brussel, 8 mei 2008 - Vandaag stemt het Europees Parlement over maatregelen voor duurzame diepzeevisserij. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is het essentieel dat de quota voor deze visserijtak fors omlaag gaan en dat bodemsleepnetten op diepten van meer dan 1000 meter verboden worden.

De Internationale Raad voor onderzoek van de zee gaf aan dat de niveaus voor visvangst die Europa op dit moment toestaat te hoog zijn. Daardoor wordt er meer gevist dan biologisch verantwoord is en meer dan de natuur kan opvangen. Diepzeevissen, zoals de zeebrasem, zijn klein en planten zich niet zo snel voort. Ze zijn daarom extra gevoelig voor overbevissing.

Buitenweg: "De huidige quota voor de diepzeevisserij zijn destijds op basis van gebrekkige informatie vastgesteld en liggen tussen de 42 en 57 procent hoger dan wat volgens recent wetenschappelijk onderzoek verantwoord is. Dat moeten we snel rechtzetten, voordat we de zee helemaal leeg gevist hebben".

Dat het snel kan gaan liet een groep Canadese Wetenschappers zien die tussen 1978 en 1994 onderzoek deed naar 5 verschillende soorten diepzeevissen. De resultaten waren schokkend. In die periode waren de aantallen van de onderzochte soorten afgenomen met 87 tot 98%. Dit betekent dat bepaalde diepzeevissoorten binnen één generatie met uitsterven worden bedreigd.

Een andere bedreiging voor het diepzeeleven zijn de bodemsleepnetten. Deze grote, loodzware netten brengen ernstige schade toe aan de natuur, die op de zeebodem voorkomt. Het Europarlement zal de Europese Commissie waarschijnlijk oproepen om bodemsleepnetten op dieptes van meer dan duizend meter te verbieden.

"Dat is een belangrijke maatregel. Bodemsleepnetten verwoesten niet alleen prachtige natuur, maar zorgen ook voor onnodige bijvangsten. Die vissen worden meteen weer teruggegooid, meestal zijn ze dan al dood. Zinloos gevangen dus. Het gebruik van deze netten diep in de zee past niet binnen een duurzame vispraktijk", aldus Buitenweg.

------------------------------