Ingezonden persbericht

Persbericht

Haarlem, 8 mei 2008

Edgar Doncker Natuurprijs voor ecoloog Wouter Helmer

125.000 euro naar project 'Missing Lynx, terugkeer van grote roofdieren in Nederland'

De Stichting Edgar Doncker Fonds heeft op voordracht van de jury de Natuurprijs 2007 toegekend aan ecoloog Wouter Helmer. Helmer krijgt de prijs, groot 150.000 euro, omdat hij zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor natuurbehoud en -ontwikkeling in Nederland. Hij maakt bekend 125.000 te zullen besteden aan het project 'Missing Lynx'. De resterende 25.000 gaat naar het onder brede aandacht brengen van de magnifieke natuurresultaten in 'zijn' Gelderse Poort. De prijs wordt op 24 juni uitgereikt door burgemeester Bernt Schneiders in de Gravenzaal van het Stadhuis van Haarlem.

Citaat juryrapport

De jury verwoordt de toekenning van de prijs als volgt: "Ruim twintig jaar is Helmer nu actief en hij heeft, vaak samen met anderen, enorme resultaten bereikt. Zijn rol is uniek, essentieel en oorspronkelijk. Zijn bescheidenheid, integriteit, het vliegensvlug schakelen en het goed kunnen luisteren, maken hem tot een zeldzame persoonlijkheid".

Prijswinnaar Wouter Helmer

In 1989 richtte Wouter Helmer met twee partners Stroming BV en Stichting Ark op. Vanaf 2002 is hij directeur van ARK Natuurontwikkeling. Met deze stichting stond hij de afgelopen 20 jaar aan de basis van duizenden hectares nieuwe natuur in Nederland (en later ook in Oost-Europa) en konden miljoenen kinderen en volwassenen kennismaken met natuur die ze daarvoor niet kenden: oases waarin het begrip 'vertrouwen' centraal staat. 'Vertrouwen' in de natuur zelf, die als ze zonder menselijk ingrijpen haar gang mag gaan, spectaculaire resultaten laat zien. 'Vertrouwen' in mensen, die Helmer - wars van prikkeldraad en 'Verboden toegang' bordjes - uitnodigt om van het gebaande pad te gaan om 'zijn' struinnatuur in volle glorie te ontdekken. En 'vertrouwen' in bedrijven, die zeker niet de boeman van natuur hoeven te zijn en in veel gevallen natuur in hun bedrijfsvoering hebben opgenomen. Alleen al in de Gelderse Poort leidde dit tot de terugkeer van 80 bijzondere plant- en diersoorten. 25.000 euro van de toegekende prijs gaat dan ook naar het onder brede publieke aandacht brengen van de spectaculaire natuurresultaten in de Gelderse Poort.

Project 'Missing Lynx, terugkeer van grote roofdieren in Nederland'

Het merendeel van de prijs gaat Helmer echter besteden aan het project 'Missing Lynx'. 'Missing Lynx' gaat over de bouw van een hedendaagse ark; een samenhangend netwerk van natuurgebieden waarin, als het even kan, alle planten- en diersoorten kunnen overleven en kunnen meebewegen met het veranderend klimaat. De Ecologische Hoofd Structuur die soelaas moe(s)t bieden, is de laatste jaren om verschillende redenen uitgehold. 'Missing Lynx' wil weer leven blazen in dit groene wegennetwerk waarvoor overheid, natuurorganisaties, bedrijfsleven en particulieren gezamenlijk zouden moeten optrekken om het te realiseren. De lynx - boegbeeld van het project - bevindt zich immers al op een dagmars afstand van Nederland en zal binnen afzienbare tijd de grens overstappen. Helmer wil zich ervoor inzetten om onder andere de lynx, met in zijn kielzog vele andere soorten, ruim baan te bieden in de Nederlandse natuur.

De Edgar Doncker Prijs

De Edgar Doncker Prijs wordt jaarlijks beurtelings uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van natuurbehoud in Nederland, "het waarachtig Nederlandse cultuurgoed" en de kindergeneeskunde. De prijs bedraagt 150.000 euro, waarvan 125.000 euro besteed moet worden aan een doel dat door de prijswinnaar, in overleg met de jury en het stichtingsbestuur, wordt bepaald. In 2007 stond natuurbehoud in Nederland centraal.

Edgar Doncker (1926-1996), bij leven een begaafde zakenman uit Kennemerland, was van mening dat personen die iets wezenlijks bijdragen aan het welzijn van anderen voor het voetlicht gebracht en gesteund moeten worden. Dat was ook zijn drijfveer om na zijn overlijden zijn kapitaal ten dienste te stellen van de gemeenschap. Hij wees daarvoor drie gebieden aan: kindergeneeskunde, natuurbehoud in Nederland en "het waarachtig Nederlandse cultuurgoed".

De Stichting Edgar Doncker Fonds, die de nalatenschap beheert, stelt zich ten doel het bevorderen van activiteiten op deze drie gebieden. De stichting doet dit door jaarlijks de Edgar Doncker Prijs uit te reiken.

---



Ingezonden persbericht