Ingezonden persbericht

D66 Apeldoorn is DIFTARMOE.nl

De Apeldoornse fractie van D66 trekt al jaren ten strijde tegen de effecten van het Diftar systeem in Apeldoorn. Talloze vergaderingen en tien- tot honderdduizenden euro's ten spijt is het de wethouder niet gelukt om de negatieve effecten van Diftar op te lossen. Nog altijd zijn ouderen de dupe van het systeem, betalen mensen met maatwerk te veel, wordt groenafval niet meer gescheiden en verrommelt onze prachtige stad. D66 Apeldoorn is diftarmoe.

Om aan de wethouder te laten zien dat de politieke partij niet de enige is die het heeft gehad met het systeem heeft D66 Apeldoorn de website www.diftarmoe.nl gestart. Op deze site kunnen Apeldoorners hun mening achterlaten over wat zij van Diftar vinden. Daarnaast hebben de D66ers stickers laten drukken. Deze stickers, met groot de tekst diftarmoe.nl erop, zijn speciaal gemaakt om op de kliko's te plakken die de mensen bij huis hebben staan. Via de website is de sticker gratis te bestellen.

D66 zal de meningen die Apeldoorners achterlaten op de site bundelen en dit zwartboek Diftar aanbieden aan wethouder Michael Boddeke. Fractievertegenwoordiger Olaf Prinsen: "De wethouder zegt altijd dat Apeldoorners tevreden zijn met Diftar. Wij horen al tijden heel andere geluiden en zijn deze actie gestart in de hoop dat wij die geluiden kunnen overbrengen aan de wethouder. Het zou geweldig zijn als op de dag dat het vuilnis opgehaald wordt van de meeste kliko's afstraalt dat men het heeft gehad met Diftar."

Op de site kan men niet alleen maar de mening achterlaten en de sticker bestellen. Prinsen: "Men kan ook zien wat onze oplossing is. Wij willen dat, net zoals voordat we Diftar hadden in Apeldoorn, men gewoon weer eens per jaar een vast bedrag betaalt, afhankelijk van de grootte van het huishouden. Je moet niet hoeven nadenken over of de bak nu aan de weg moet, of dat het nog wel twee weken kan wachten in de hoop zo vijf euro te besparen. Het systeem afschaffen heeft zoveel voordelen, ook voor de gemeente. De wethouder hoeft zich niet meer achter de oren te krabben om lapmiddelen te verzinnen die alle negatieve effecten oplossen. Neem de motivatiecampagnes om groenafval weer te scheiden, dit kost Apeldoorn tienduizenden euro's, terwijl Diftar afschaffen hetzelfde effect heeft".

Ook kan men foto's insturen van de kliko met de sticker of van de ongewenste effecten van het systeem. Prinsen: "Twee weken geleden fietste ik door het bos en zag een berg afval liggen. Een foto hiervan staat op de site. Overigens was ik niet de enige die het was opgevallen, want ook op destentor.nl stond een foto van een andere toevallige voorbijganger. Dit soort foto's kunnen mensen insturen naar ons, zodat de wethouder niet alleen kan lezen wat er mis is met het systeem, maar het ook eindelijk eens ziet net zoals iedere Apeldoorner."

Op 10 mei staat D66 Apeldoorn op het Raadhuisplein met een kraam waar de sticker opgehaald kan worden. Een week later, op de 17e, staan de democraten voor de ingang van de Oranjerie op de Hoofdstraat. Reacties kunnen nu al achtergelaten worden op de site.

Noot voor de redactie (