KPN NV
KPN Nieuws

Datum: 7 mei 2008

Nummer: 022

Vier op de tien bedrijven gebruikt online software
Kennis over de toepasbaarheid en mogelijkheden van online software nog wel beperkt

Vier op de tien bedrijven maakt momenteel gebruik van online software.
92 procent van de Nederlandse bedrijven gebruikt software zoals virusscanners en firewalls.
Grotere bedrijven en organisaties (met meer dan 150 werknemers) zijn koplopers op gebied van online software: ruim de helft heeft één of meerdere online softwarepakket(ten). Dit zijn enkele voorbeelden van resultaten uit het onderzoek, in opdracht van KPN, ter voorbereiding van het Ondernemerslab. Aan deze online enquête deden ondernemers uit diverse branches mee, allen binnen hun bedrijf betrokken bij ICT-beslissingen.

Gebruik online software
40 procent van alle bedrijven werkt nu met online software. Van de bedrijven die hier nog niet mee werken, geeft 7 procent aan van plan te zijn om dit op korte termijn te gaan doen. Opvallend is de onbekendheid van online software bij ondervraagden uit middelgrote bedrijven en organisaties
(50 - 149 medewerkers). Bijna een derde (27%) hiervan geeft aan niet te weten wat online software exact inhoudt. Tevens leeft bij de kleine bedrijven (1-5 medewerkers) nog altijd het vooroordeel dat online toepassingen te grootschalig zijn voor hun bedrijfsvoering.

Automatische back-up interessant
In tegenstelling tot software om veilig te internetten, wordt het automatisch maken van online back-ups van de bedrijfsgegevens nog relatief weinig toegepast. Tegelijkertijd noemen bedrijven en organisaties dit als meest aantrekkelijke aanschaf. Het is voor ondernemers handig om zelf te kunnen aangeven wanneer en hoe vaak er automatisch een online back-up wordt gemaakt. Het maken van een back-up wordt dan niet vergeten.

Moeilijk kiezen
Voornaamste reden voor ondernemers om juist níet tot aanschaf van online software te besluiten is dat het 'weinig noodzakelijk' zou zijn. Ook de onbekendheid dat je via internet veilig kunt werken worden als belangrijke redenen genoemd. Opvallend is dat ondervraagden vaker aangeven 'niet weten wat te kiezen' uit het uitgebreide aanbod, dan dat zij de software te complex vinden. Dit geldt voor alle gangbare pakketten, zoals extra opslagruimte, online back-up, het op afstand beheren van e-mail, agenda of pc en software om veilig te internetten. Zij gebruiken hiervoor de traditionele software en hardware, zoals een externe harde schijf, cd-rom of usb-stick.

Online software bestaat inmiddels in vele vormen en toepassingen. Deze software wordt niet op een pc of laptop geïnstalleerd, maar is via internet te gebruiken. Daardoor is het mogelijk om vanaf elke locatie met internetverbinding in te loggen met een inlognaam en wachtwoord. Steeds meer bedrijven raken bekend met het begrip online software. Echter is de kennis over de toepasbaarheid en de mogelijkheden binnen specifieke branches nog beperkt.

Ondernemers gebruiken online software om verschillende redenen. Belangrijkste argumenten zijn de behoefte aan veiligheid in relatie tot het gebruik van internet en de noodzaak bedrijfsgegevens veilig op te slaan. Daarnaast worden gemak en het onafhankelijk zijn van een vaste werkplek als belangrijke redenen genoemd om online oplossingen te gebruiken.

Ondernemerslab
Om meer bekendheid te krijgen met online software en de toepassing hiervan, testen 10 ondernemers in het Ondernemerslab de Software Online diensten van KPN. Een reeks van online oplossingen die KPN biedt zoals het veilig back-uppen van bestanden met Back-up Online of het beschermen van je pc tegen spam en virussen met het Internet Veiligheidspakket. De resultaten worden gebruikt om de visie van bedrijven in verschillende branches ten aanzien van functionaliteit en veiligheid van online software in beeld te brengen. Met het Ondernemerslab biedt KPN bedrijven en organisaties in iedere grootte een platform om zich te verdiepen in de ervaringen van anderen. Het Ondernemerslab is er voor ondernemers, door ondernemers. Iedereen kan de ontwikkelingen van het Ondernemerslab volgen op zibb.nl/ondernemerslab en kpn.com, trefwoord 'Software Online'.

Noot voor de pers:



KPN NV