Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 24 april 2008

8 mei 2008 Avond van Europa: muziek, prikkelende debatten en comedy

Frans Timmermans, Ebru Umar, Ivo Opstelten, Jandino Asporaat en anderen te gast

Europa is jarig, maar valt er wel wat te vieren? Op donderdagavond 8 mei luidt de Nationale Jeugdraad de Dag van Europa feestelijk in met prikkelende debatten, comedy en champagne. Tijdens de Avond van Europa staat The Thalia Lounge in Rotterdam helemaal in het teken van Europa. Onder andere staatssecretaris Frans Timmermans, burgemeester Opstelten en columniste Ebru Umar zijn aanwezig. Ook wordt de website www.heeleuropa.nl gelanceerd.

Bezoekers worden tijdens de Avond van Europa uitgedaagd om mee te denken over het Europa van de toekomst. Op het evenement worden twee hete hangijzers op de Europese agenda besproken: de relatie met Turkije en de houding van Europa tegenover China en de Olympische Spelen. Wat vinden Turkse Nederlanders van de toetreding van Turkije? Hebben Turkije en Europa elkaar eigenlijk wel nodig en passen ze bij elkaar? Onder andere de Rotterdamse wethouder Orhan Kaya, Europarlementariër Emine Bozkurt en columniste Ebru Umar gaan met elkaar en het publiek in debat. Moeten de Europese leiders gezamenlijk de openingsceremonie van de Olympische Spelen boycotten? Wat vinden sporters en Chinakenners, zoals filmmaker Roel van Dalen (The Road to Beijing) en Jorien Zevenberg (deelnemer Peking Express) ervan?

Na de debatten zal de Rotterdamse comedian Jandino Asporaat (finalist Camaretten 2005) scherp kijken naar Europa vanuit het hart van de stad en de Antillen. Wat merk je van Europa en kun je er ook om lachen? Verder wordt het publiek getrakteerd op muziek van de folkband Goesting, live cartoons van Suus, de platen van DJ Dyna en natuurlijk champagne om 24.00 uur met een vooruitblik op het nieuwe Europese jaar door burgemeester Opstelten.

Frans Timmermans lanceert de website www.heeleuropa.nl gemaakt voor en door jongeren. Hoe vind je een stage in Portugal? Welke bands spelen er dit jaar op het Sziget festival in Boedapest? Wat zijn de hot issues in Brussel? Wat vind jij van Fort Europa of het klimaatbeleid? Op de site kan de nieuwsgierige Europeaan het allemaal vinden.

Avond van Europa

The Thalia Lounge, Kruiskade 31, Rotterdam
19:30- 02:00 uur
entree gratis
Het volledige programma is te zien op www.avondvaneuropa.nl

De Nationale Jeugdraad is dé landelijke organisatie voor en door jongeren tussen de 12 en 30 jaar. De Jeugdraad wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is, ook op internationaal niveau.

De Avond van Europa wordt mede georganiseerd door AEGEE Rotterdam, YoungEDBR, de Gemeente Rotterdam en de Rotterdamse Jongeren Raad en financieel mogelijk gemaakt door REYC en de Europese Commissie. In 2009 is Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht