NEN


Arbo en ET-werkomgeving

maandag 18 februari 2008, 09:52

Werkgevers zijn op grond van de Arbowet verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, en daarmee ook voor veilige elektrische installaties. Elektrotechnische werkzaamheden moeten veilig en door deskundig personeel worden uitgevoerd.

De praktische cursus 'Arbo en de elektrotechnische werkomgeving' geeft antwoord op vragen als 'Hoe controleer ik of de ingehuurde medewerker aan de deskundigheidseisen voldoet? Op welke wijze kan ik de grootste elektrische gevaren uitsluiten? Is afwijken van NEN-EN 50110-1 en NEN 3140 toegestaan?' In een halve dag leert de cursist op basis van het drieluik 'organisatie - mens - installatie', wat de relatie is tussen de Arbowet, de veilige elektrische bedrijfsvoering volgens zowel NEN-EN 50110 als NEN 3140 en de organisatorische consequenties daarvan.

Tijdens de cursus komen de volgende zaken aan bod:
* de belangrijkste uitgangspunten van de Arbowet
* de uitgangspunten van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

* welke gevaren er van elektriciteit te verwachten zijn
* de achtergrond kennen van het drieluik
'organisatie-mens-installatie' in relatie tot NEN 3140 en NEN-EN 50110

* wat de eigen verantwoordelijkheden is ten opzichte van de organisatie

* wat de rol is van directie en management bij de veilige elektrische bedrijfsvoering.

Voor wie?
De cursus is bestemd voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor personeel en veiligheid (Arbowet of Mijnwet), zoals hoofden van technische dienst, facilitair managers, beheerders van gebouwen, mensen werkzaam bij servicediensten, energiebedrijven, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, adviesbureaus, woningbouwverenigingen, uitzendbureaus en detacheringbureaus.

Korting
Bij inschrijving kunnen cursisten de bijbehorende normen met 15% korting bestellen.
Voor het werken in de dagelijkse praktijk zijn de nieuwe werkvoorschriften gebundeld tot een samenhangend en werkbaar geheel in de bundel 'Bedrijfsvoering van elektrische installaties - laagspanning. Ook is de bundel 'Bedrijfsvoering van elektrische installaties - hoogspanning' met korting verkrijgbaar. Relevante cursusnormen zijn de bundel laagspanning SPE 3140:1998 en de bundel hoogspanning SPE 3840:1998.

Incompany cursus/cursus op maat
Naast het reguliere cursusaanbod kan deze cursus ook in het eigen bedrijf plaatsvinden. U dan ook kiezen voor een cursus op maat of gebruik maken van de adviesdiensten van NEN na het volgen van een cursus.

Meer informatie: NEN-Cursussen, tel.: 015-2690188, e-mail: cursussen@nen.nl
U kunt kiezen uit een van de volgende startdata:

8 mei 2008 Utrecht
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
SPE 3140:1998 nl (Norm) SPE 3840:1998 nl (Norm) NEN 3140 en NEN-EN 50110-1: veilige bedrijfsvoering (Cursus) NIEUW Kiezen van inspectienormen voor elektrische installaties (Cursus) Periodieke inspectie van elektrische arbeidsmiddelen en machines (Cursus)